Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Korrupció miatt őrizetbe vették Brassó polgármesterét

2015.06.29. 21:21 Módosítva: 2015-06-29 21:22:27

Több mint tízórás házkutatás és kihallgatás után őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) George Scripcarut, Brassó polgármesterét, írta az MTI. A politikust hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A gyanú szerint Scripcaru befolyását felhasználva a város számára hátrányos szerződések megkötésére vette rá az önkormányzat tulajdonában álló távhőszolgáltatót, jogosulatlan előnyhöz juttatva egy energiakereskedelemmel foglalkozó magáncéget. Így a városi távhőszolgáltató gyakorlatilag olyan energiát vásárolt meg közpénzen az illető magáncégtől, amelynek előállításához ingyen adott kölcsön berendezéseket.

A Scricpcaru által okozott kárt az ügyészek egymillió euróra (mintegy 313 millió forint) becsülik.

A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott polgármester 2004 óta áll a negyedmilliós lakosságú erdélyi város élén. Néhány nappal korábban a PNL egy másik fontos vezetője, Andrei Chiliman, a leggazdagabb bukaresti kerültet polgármestere ellen indított eljárást DNA s ügyészség, aki azóta bírósági felügyelet alá került.

A DNA rekordszámú politikust állított bíróság elé korrupcióért az utóbbi évben: a 2014-re vonatkozó statisztika szerint a 9 törvényhozó, 12 volt vagy jelenlegi kormánytag mellett 36 megyei jogú város polgármestere is a vádlottak padjára került Romániában.