Edit
15 °C
29 °C

Letartóztatták az Uber két vezetőjét Franciaországban

2015.06.29. 18:42

Őrizetbe vették Thibaud Simphalt és Pierre-Dimitri Gore Cotyt, a Uber franciaországi, illetve nyugat-európai vezérigazgatóját, írja az MTI. Az Uber régóta csípi a franciák szemét, mivel a felhasználók nem fizetik a kötelező járulékokat és adókat. A francia taxisok és uberesek között többször is tettlegességhez vezetett az ellentét, nemrég pedig harminc főutat zártak le, ezzel hatalmas közlekedési káoszt okozva.

Francois Hollande francia miniszterelnök elítélte az erőszakot, és biztosított mindenki, hogy ténylegesen betiltják a szolgáltatást az országban, és kijelentette, hogy a gépkocsikat is le kell foglalni, igaz, erre valószínűleg csak bírósági úton lesz lehetőség. A taxisok és a kormány úgy tartja, hogy az Uber tisztességtelen versenyt folytat a hagyományos személyszállítással szemben. A kormány januárban már hivatalosan betiltotta az Ubert, de ezt az amerikai cég alkotmányellenesnek ítélte, ezért az alkotmánytanács átmenetileg felfüggesztetette a tiltást. Egy másik rendelettel kapcsolatban pedig egészen az Európai Tanácsig mentek, mivel nem értettek egyet azzal, hogy a központilag nem regisztrált sofőröket egy év börtönbüntetéssel és 15 ezer eurós bírsággal sútjtsák, illetve felfüggesszék a jogosítványukat és lefoglalják az autójukat.

Az Uber azzal védekezik, hogy Franciaországban 400 ezer felhasználójuk van, főként olyan helyeken, ahol alapvetően kevés taxi található. Az ottani taxiengedélyek számát a kormány szabályozza, ezért az elmúlt ötven évben alig nőtt a sofőrök száma, összesen 55 ezren dolgoznak hivatalosan taxisként. Egy francia taxiengedély ráadásul nem olcsó

várostól függően 47-78 millió forintba kerülhet

és 250 óra továbbképzésre is kötelezi a sofőröket.

Az Uberrel a magyar kormány sincs kibékülve, nem akarnak olyan szolgáltatást engedélyezni, ami a taxisoknál olcsóbban végez személyszállítást.