16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Menekülteket elítélni pont olyan rossz, mint az ISIS

2015.06.29. 12:32

Lampedusa este nyolckor még szikrázott a napfényben, a polgármester irodájából is látszott, ahogy a délolasz sziget lakói békés ritmusban pezsegnek a település főutcáján. Az iroda eközben úgy festett, mintha egy másik világban, leginkább Ukrajnától keletre helyezkedett volna el. A félhomályban évek cigarettáinak savanyú füstje lengedezett, a polgármester asszony pedig úgy viharzott be a szobába, mint aki egy térkapun keresztül az álmos szigeten túlról, valami pörgős hivatalból érkezett. Giusi Nicolini arca sápadt és gyűrött volt, röviden szabadkozott, hogy elhúzódott a lakossági fórum, majd megkérdezte, innék-e kávét én is. Soha Olaszországban nem ittam még műanyag poharas, híg automatás kávét azelőtt.

A menekülthelyzet miatt ilyen sűrű a napja? – érdeklődtem, nem alap nélkül. Lampedusa az utóbbi években már nem a világ egyik legszebb strandjának választott Teknős-öbölről híres, hanem a szigetet elárasztó több ezer, csónakokon érkező menekültről. Nicolini kifújta a füstöt, és hátradőlt.

„Dehogy. A kompközlekedéssel küzdünk: a szigetet Szicíliával összekötő egyetlen komp elromlott, és lassan egy hete nem lehet kijutni Lampedusáról. A turizmus visszaesése is sokakat aggaszt. Ilyenek okoznak problémát nekünk, nem a menekültek."

Lampedusa mégis a menekültekről ismert a világban.

Igen, pedig a migránsok érkezésének már nincs közvetlen hatása a szigetre. Azelőtt persze más volt a helyzet. 2013-ig a menekülthelyzet Lampedusa problémája volt, az EU nem volt itt, Olaszország nem volt itt, mintha csak a mi ügyünk lenne. Mi azonban mégis sokszor az olasz kormányt is megelőzve cselekedtünk. Pedig rengeteg más dologgal kellett törődnünk, végül is ez csak egy kis sziget, sok napi problémával. De soha nem hagytuk abba a mentést.

Volt persze, hogy rosszul reagáltunk, de látni kell, hogy ez az olasz állam hibás, az emberi jogokat felülíró döntéseinek volt az eredménye. 2009 és 2011 közt Maroni belügyminiszter elképzelései miatt Lampedusa börtönszigetté változott. A sziget lakói pedig ellenálltak, mert nem akartak börtönben élni. (Arról, hogy az olasz kormány politikai haszonszerzés végett miként tette válságövezetté Lampedusát, itt olvashat.)

Továbbra is úgy érzi, az EU magára hagyja a szigetet?

Mostanra az EU hozzáállása szerencsére megváltozott. Az EU-s és olasz hajók már kinn a tengeren mentik a migránsokat, nem nekünk kell megbirkózni az érkezésükkel.

Európának történelmileg és a jelenben is nagy felelőssége van abban, hogy ilyen helyzet alakulhatott ki a világban. Nem is zárkózhatunk el, kötelező befogadnunk, akik hozzánk menekülnek.

De Európa még mindig kétarcú menekültügyben. Hősnek tekintjük azt az embert, aki Szíriában vagy Irakban nem ért egyet az Iszlám Állammal (ISIS). Ha viszont ugyanezek az emberek a politikai nézeteik miatt hozzánk menekülnek, mert otthon megölnék őket, akkor hirtelen már nem is akarjuk megvédeni őket. Bevándorlónak nevezzük őket. 

Azok, akik elítélik a menekülteket, ugyanolyan rosszak, mint az ISIS: a terrorizmus ellenségeit bélyegzik meg.

Magyarország jelenleg nagyon hasonló helyzetben van, mint Olaszország. Egyes adatok szerint mostanában több menekült érkezik hozzánk, mint önökhöz. Hallott arról, hogy a magyar kormány vasfüggönyt húzna a határra a menekültek kirekesztésére?

Nem csak a polgármesternek, egy mentőhajósnak és egy kutatónak is volt véleménye a magyar helyzetről.

A szigeten a menekültektől megtudtuk: a Mad Max világa nagyon is létezik, és aki Európába tart, szükségszerűen megismeri. Annak is utánajártunk, hogy lehet, hogy nem tombol a menekültellenesség a migránsok ezreit megmentő szigeten.

Korábban felderítettük, hogyan jönnek Magyarországra a menekültek. Olvassa el mit tapasztalt újságírónk, amikor egy csapat migránssal átszökött a határon.

Persze, hogy hallottam. De a magyaroknak látniuk kell, hogy ez nem fogja megoldani a problémát. A kerítés építésével csak rengeteg pénzt dobnak ki, de az EU-ba tartó migrációt semmi nem fogja megállítani. Mi ezt itt a tengeri útvonalon nagyon is jól látjuk. A menekültek minden falon át fognak mászni, minden határon át fognak kelni, mivel nincs más lehetőségük az életben maradásra.

Az emberkereskedelmet sem lehet ilyen módszerekkel megállítani. A kerítés egyetlen hatása az lesz, hogy többen halnak majd meg az úton. A migráció feltartóztatása nem teszi gazdagabbá az országukat, a kísérlet csak új tragédiák sorát okozza.

A megoldást inkább a nemzetközi jog megváltoztatása hozhatja el. Humanitárius folyosókat kell létrehozni, amelyek biztosítják, hogy a legsúlyosabb helyekről legálisan juthassanak Európába a menekültek.

A menekültek érkezését az elsüllyedt hajók és vízbe fulladt emberek sem állították meg. Ha az EU máshogy gondolja, akkor Európának nincs jövője.

Magyarországon az utóbbi időben a statisztikák szerint is nő az idegenellenesség. Igaz, emögött inkább a xenofób kormányzati propaganda áll, mint a menekültek okozta valós problémák. Hogy lehet, hogy a szigetlakók évtizedek után sem fordultak a migránsok ellen? Pedig az előző kormány itt is próbálta szítani a hangulatot.

Egy szigetlakó számára nyilvánvaló, hogy akik itt partra vetődnek, azok túlélők. Tudjuk, hogy számukra Lampedusa a biztonságot jelenti.

Erről a szigetről nézve a határ nem Európa és Afrika, hanem élet és halál közt húzódik.

A magyaroknak talán azt kellene meglátniuk, hogy akik eljutottak hozzájuk, túlélők, és Európától, tőlük új életet szeretnének kapni.  • Hírek
  • Hírek