A tunéziai támadót a Bardo múzeum merénylőivel együtt képezték ki

2015.06.30. 19:28

Egy líbiai dzsihadista táborban kapott kiképzést a néhány nappal ezelőtti, 38 halálos áldozatot követelő tunéziai merénylet elkövetője, egy időben a Bardo Múzeum támadóival, írja az MTI.

A merényletet végrehajtó 24 éves terroristát a tuniszi Bardo Múzeum elleni áprilisi terrortámadás két elkövetőjével együtt képezték ki a szomszédos Líbia nyugati részén. "Megerősítést nyert, hogy a merénylő Líbiában kapott fegyveres kiképzést, ugyanakkor mint a Bardo Múzeum támadói" - mondta a tunéziai belügyminisztérium egyik államtitkár, hozzátéve, hogy a terrorista illegálisan lépte át a két ország közötti határt.

A támadó férfi mérnöki tanulmányait félbeszakítva utazott januárban a nyugat-líbiai Szabratába. A múzeum két támadója is ebben az időszakban tartózkodott a szabratai dzsihadista kiképzőtáborban. Szakértők szerint ezzel beigazolódtak azok a félelmek, amelyek szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet erős líbiai jelenléte Tunéziára is közvetlen fenyegetést jelent.

A támadó két Szúsza közeli, kedvelt üdülőkomplexum ellen hajtott végre merényletet pénteken. Gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva szállodák melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitott a fövenyen pihenő turistákra. A rajtaütés 38 halálos áldozatának többsége brit állampolgár volt.

A Bardo Múzeumban áprilisban szélsőséges iszlamista fegyveresek által elkövetett támadás során 23 ember, köztük húsz külföldi turista halt meg és 45-en megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.  • Hírek
  • Hírek