Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Megint tűz van a csernobili atomerőmű mellett

2015.06.30. 20:06

Lángra kapott a száraz fű a csernobili atomerőmű tiltott övezetében, a zóna határán, mintegy 30 kilométerre az 1986-ban balesetet szenvedett létesítménytől, hozta nyilvánosságra kedden az ukrán katasztrófavédelem.

A kiszáradt fű előző nap gyulladt ki az elhagyott Kovsilivka és Poliszke települések környékén, majd a lángok átterjedtek a nádasra is a Vuzs folyó árterületén. Jelenleg a több tűzfészekből álló tűz mintegy 130 hektár területet érint. (Április végén is tűz volt a környéken, akkor gyújtogatás miatt. Akkor megvizsgáltuk, hogy ez miért és mekkora veszélyt jelent.)

Oleh Melcsuckij, a katasztrófavédelmi szolgálat helyettes vezetője kedd délutáni kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lángok egyelőre nem terjedtek át az erdős területre.

Igor Sevcsenko környezetvédelmi miniszter szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a tűz elérné az atomerőművet.

Kedden 117-en 24 technikai eszközzel fogtak a tűzoltáshoz, amelybe napközben már repülőgépeket is bevontak. A katasztrófavédelem közlése szerint az illetékes hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, azt viszont nem tudják megmondani, mennyi idő kell a lángok teljes eloltásához.

A kijevi városvezetés közölte, hogy a csernobili zónában égő tűz következtében sem a radioaktív sugárzás szintje, sem a levegőbe került káros anyagok mennyisége nem haladta meg a megengedett mértéket a fővárosban.

A csernobili atomerőmű Kijevtől mintegy 120 kilométerre északra fekszik.