György
16 °C
24 °C

Dánia határellenőrzéssel válaszolna a menekülthullámra

2015.06.30. 12:16 Módosítva: 2015-06-30 12:51:48

Dánia a schengeni övezet szabályait szem előtt tartva vissza akarja állítani a határellenőrzést a német-dán határon - erről tájékoztatta kedden a nemrég kinevezett Kristian Jensen dán külügyminiszter német kollégáját.

Nagyon nem örülnek a németek

Az MTI híradása szerint az illegális bevándorlás és csempészet korlátozását célzó intézkedés bevezetése a jobboldali, populista Dán Néppárt (DF) egyik legfőbb követelése volt a nemrég tartott parlamenti választásokat követő koalíciós tárgyalások során.

Ahogy azt korábban megírtuk, Olaszország és Franciaország már kidolgozott egy javaslatot, ami átmenetileg újra bevezette volna a határellenőrzéseket a schengeni övezetbeb, de az EU-ban ez nem ment át. Dánia már akkor bejelentette, hogy ideiglenesen vámellenőrzéseket fog bevezetni a svéd és a német határon. Akkor az Európai Tanács úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják, Dánia megsérti-e ezzel a szabályozást.

A legkeményebben Németország ostorozta a dánokat, szerintük a mozgás szabadsága olyan erény, amelyet nem lehet belpolitikai okok miatt feláldozni, a vámellenőrzések visszaállítását pedig elfogadhatatlannak tartják. A német újságok a politikusoknál is élesebben ítélték el Dániát, de kijutott a bírálatokból a határellenőrzések szigorítását először sürgető Olaszországnak és Franciaországnak is.

Nincsenek a kormányban, mégis a DF diktál

Bár a választásokon győzött az euroszkeptikus DF, végül nem csatlakozott a liberálisok vezette kormánykoalícióhoz. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök új kormányát vasárnap iktatta be hivatalába II. Margit dán királynő.

A Rasmussen volt kormányfő vezette liberálisoknak, akik az elmúlt 25 év leggyengébb eredményét érték el a néhány héttel ezelőtti választásokon, nem sikerült többségi koalíciót összehozniuk a velük egy táborba tartozó három jobbközép párttal, köztük az euroszkeptikus Dán Néppárttal (DF). Így azután ezek a partnerek egyetlen minisztériumot sem kaptak. A kisebbségi kormánynak pedig minden egyes szavazásnál meg kell próbálnia egyezkedni a többi párttal, hogy javaslatait elfogadtassa.