Valér
4 °C
8 °C

Hosszú börtön várhat a norvég dzsihádistára

2015.07.01. 11:20

8 év börtön várhat egy férfira Norvégiában, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam oldalán harcolt és az al-Kaidához is csatlakozott tavaly Szíriában – írja a Local. 

A 24 éves Ishaq Ahmed 2013 októberében ment Szíriába, saját bevallása szerint humanitárius munkát végezni. A hatóságok azonban ebben erősen kételkednek, ezért az ügyészek terrorszervezet támogatásáért kiszabható büntetés majdnem maximumát, 8 évet kértek rá.  

A humanitárius tevékenységet nem igazán támasztja alá, hogy a férfi szíriai tartózkodása alatt Facebookjára olyan képeket töltött fel, amelyeken fegyverekkel pózol, és hogy már hónapokkal az elutazása előtt is fegyverhasználattal kapcsolatban keresgélt az interneten. A hatóságok feltételezése szerint először az Iszlám Állam csapatait erősítette, majd csatlakozott az an-Núszra Fronthoz, ami az al-Kaida szíriai ága. 2014 elején aztán lábon lőtték, ezért Törökországba menekült a norvég követségre, és hazaszállítását kérte. 

Ez a második eset Norvégiában, amikor ISIS-tagokat állítanak bíróság elé, először három 25 és 30 év közötti férfit ítéltek 7 hónap és 4 év 9 hónap közötti börtönbüntetésre.