16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Tízezrek menekülnek a világ legszegényebb országából

2015.07.01. 07:54

Mintegy tízezer ember menekült el Burundiból a hét végén, mielőtt a hatóságok lezárták volna a kelet-afrikai ország határait, írja az MTI az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának közleménye alapján.

Farhan Haq, a világszervezet helyettes szóvivője elmondta: a Burundival szomszédos országokba - Ruandába, Tanzániába és a Kongói Demokratikus Köztársaságba - érkező menekültek beszámoltak arról, hogy a hatóságok lezárták a főbb közlekedési útvonalakat, a buszokról pedig leszállították azokat az embereket, akikről gyanítható volt, hogy a határ felé tartanak.

Az ENSZ a menekülteknek segélyt, meleg ételt ad, illetve ideiglenes központokba szállítja őket.

A választásokat övező erőszakos cselekmények kezdete óta mintegy száznegyvennégyezer ember hagyta el Burundit.

Az országban idén áprilisban az után alakult ki hetekig tartó demonstrációkat és összetűzéseket okozó belpolitikai válság, hogy Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is indul a július közepén esedékes elnökválasztáson. Az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás azonban csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Májusban államcsínyt kíséreltek meg Nkurunziza ellen, de az meghiúsult.

A szavazások közeledtével megsokszorozódott az erőszakos cselekedetek száma. Egy nemzetközi felmérés szerint Burundi a Föld legszegényebb országa.

Arról, hogy a fejlődő világra milyen aránytalanul nagy terhet ró a globális menekültkérdés, összefoglaló cikkünkben írtunk részletesen.  • Tippek
  • Bankszámla