Oszkár
20 °C
29 °C

Adatbázis készül az illegális migránsokról

2015.07.02. 17:29

Német és osztrák szakértők is segítik az illegális migrációs folyamat megállítását a szerb-macedón határon a szerb és a magyar rendőrök mellett, valamint a négy ország közös adatbázist készít a migránsokról – erről állapodott meg a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség vezetője csütörtökön Belgrádban.

A közös akcióterv elős lépéseként a szakemberek felmérik, hogy milyen eszközökre, valamint mekkora emberállományra van szükség az illegális határátlépések megfékezése érdekében, írja az MTI.

A négy ország azért tervezi a közös adatbázis kialakítását, mert sok bevándorló dokumentumok nélkül érkezik Európába, ezért nehéz őket azonosítani. Így megjelenhetnek olyan személyek is, „akiknek mások a céljai” - fogalmazott egy szerb rendőri vezető, majd úgy folytatta: az adatbázis néhány napon belül feláll, így kiszűrhetők lesznek a lehetséges terrorakciók elkövetői. 

A magyar határőrök már meg is kezdték a szerb rendőrség segítését:  tíz magyar határőr néhány napja segít a szerb-macedón határ védelmében, Ausztria pedig a korábban tervezett 40 helyett 80 rendőrt küld Szerbiába. A szerb-magyar határon hat-hat magyar és osztrák rendőr segíti a szerb hatóságok munkáját.

Az illegális migráció megfékezése céljából végrehajtott magyar-szerb akciókat sikeresnek értékelte Papp Károly országos rendőrfőkapitány, aki szerint jó eredményt hozott a közös munka. Hozzáfűzte, hogy ez Európa számára is jó példa arra, hogyan tud együttműködni négy ország rendőrsége.

Szerbia korábban többször is nehezményezte, hogy Magyarország egy kerítés építését tervezi a magyar-szerb határon. A szerb miniszterelnök első reakciója a tervre az volt, hogy közölte, Szerbia nem fog Aushwitzban élni, és Ivica Dacic szerb külügyminiszter is többször éles hangon bírálta a tervet.