Géza
-11 °C
-4 °C

Cápatámadás volt Amerikában és Ausztráliában is

2015.07.02. 12:05

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az az ausztrál szörfös, akit cápa támadott meg csütörtökön Új-Dél-Wales északi parjainál, írja az MTI. A 32 éves férfi lábait kapta el a cápa, a támadás után a barátai segítették partra, majd hívták a mentőket. A strandon pénteken junior szörfversenyt terveztek, de lemondták a rendezvényt és 24 órára lezárták a tengerpartot.

Cápatámadás történt szerdán Amerikában is, Észak-Karolina partjainál egy 68 éves férfit harapott meg többször is egy kétméteres állat. A férfi a derékig érő vízben úszott felnőtt fiával nagyjából 9 méterre a parttól, amikor megtámadta a cápa. A bordáin, a lábszárán, a csípőjén és a kezein szenvedett sérüléseket, amikor megpróbálta visszaverni az állatot. Helikopterrel szállították kórházba.

Alig három héten belül ez volt a hetedik cápatámadás Észak-Karolina partjainál, ami rekordot jelent az elmúlt 15 évben. Az esetek többsége a mostanihoz hasonlóan sekély vízben történt. Az áldozatok közt egy nyolcéves gyerek is volt, aki a sarkán és a bokáján szenvedett sérüléseket.

Szakértők szerint az Észak- és Dél-Karolina partjainál történő cápatámadások megszaporodásának oka, hogy egyrészt egyre több ember úszkál a vizekben, másrészt pedig a kutatók szerint idén nyáron az apró csalihalak közelebb jönnek a partokhoz és a nagy testű tengeri teknősök száma is megnőtt a part menti területeken, ami vonzza a cápákat.