18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mégsem végzik ki a brutálisan megölt afgán nő gyilkosait

2015.07.02. 13:50

Május elején első fokon halálra ítélte az afgán bíróság azt a négy férfit, akiket azzal vádoltak, hogy azért lincseltek meg egy 27 éves kabuli nőt, mert elterjedt róla, hogy elégetett egy Koránt. A bíróság azonban most jelentősen csökkentette a büntetésüket, hárman 20, egy ember 10 évre kerül rácsok mögé, közölte az afgán Tolo TV-re hivatkozva az MTI. 

Ahogy azt megírtuk, a Farkhunda nevű nő vitába keveredett egy szerinte babonákat kínáló talizmánárussal, aki elkiáltotta magát, hogy a nő meggyújtotta és elégette az iszlám szent könyvét (őt most felfüggesztették az eljárás alól). Ezután a tömeg rárohant a fátlyat viselő, mélyen vallásos nőre, rugdosta, botokkal verte, végül ledobták egy háztetőről, áthajtottak rajta egy kocsival, majd felgyújtották a holttestét és a folyóba dobták.

A rendőrök hiába lőttek a levegőbe, nem sikerült leállítaniuk a tömeget, a bíróság a videófelvételek alapján bizonyítottnak látja 19 rendőr esetében, hogy nem tettek meg mindent a lincselés megakadályozásáért, csupán párat lőttek a levegőbe, de erősítést nem hívtak lényegében passzívak maradtak. Végül olcsón megúszták a rendőrök, nyolc rendőrt egy év börtönre ítéltek, tizenegyet viszont felmentettek. Az ügy miatt a vádlottak padján 49 gyanúsított ült, 37 esetben azonban felmentő ítélet született.

Arról, hogy a nő elégetett volna egy Koránt, azóta sem került elő semmilyen bizonyíték. Az eset sokkolta az afgán közvéleményt, Farkhunda temetésén a nők elleni erőszakkal szembeni spontán tüntetés alakult ki, koporsóját a hagyományokkal ellentétben nem férfiak, hanem nők cipelték a sírhoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport