Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Újabb brutális kivégzés az Iszlám Állam videóján

2015.07.04. 22:37

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szombaton az interneten közzétett egy videót, amelyen az ókori Palmüra romváros amfiteátrumában 25 szíriai katonát végeznek ki közönség előtt – írj az MTI. A kivégzés valószínűleg Palmüra május 21-i eleste után zajlott le. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, Damaszkusztól 240 kilométerre északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerre nyugatra fekszik. A hóhérok a hírügynökségi beszámolók szerint álcaruhában láthatók a felvételen, és nagyon fiatalnak, jóformán serdülőkorúnak tűnnek.

Közben az észak-szíriai Aleppóban 2012 óta nem látott hevességű harcok robbantak ki, több száz tüzérségi lövedék és rakéta csapódott be a város különböző részeiben. A kormányellenes szervezetekből összeállt egyik koalíciónak szombatra virradóra sikerült elfoglalnia egy stratégiai fontosságú volt tudományos központot is, amelyet a kormányhadsereg támaszponttá alakított át – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Ugyanakkor a szíriai hadseregnek a síita Hezbollah által támogatott elitalakulatai szombaton légi támogatás mellett ostrom alá fogtak egy, a lázadók kezén lévő hegyi üdülőközpontot, Zabadanit a libanoni határ közelében - jelentették aktivisták és hivatalos médiaforrások.

Zabadani elfoglalása erősítené a Hezbollah pozícióit a Libanonnal határos szíriai területeken, és megszilárdítaná a Bejrút-Damaszkusz országút feletti kormányellenőrzést. Az üdülőhely röviddel a szíriai válság kirobbanása után, 2011 márciusában került a felkelők kezére.

A lázadók a zabadani offenzívára válaszul tüzérségi támadást intéztek Damaszkusz ellen. A szíriai állami hírügynökség szerint a támadásnak egy halálos és két sebesült áldozata van. A szíriai polgárháborúban ENSZ-adatok szerint eddig már több mint 220 ezer ember halt meg, és legkevesebb egymillióan megsebesültek.