Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Orosz bombázók repültek az USA partjainál

2015.07.06. 18:41

Miközben Amerika éppen július 4-e megünneplésével volt elfoglalva, Alaszka és Kalifornia partjainál egy-egy orosz bombázó repülőgép tűnt fel a FoxNews szerint. A gépeket az amerikai légierő bevetésével tartóztatták fel, mondták a hírcsatornának a védelmi minisztérium illetékesei.

Először Alaszka partjainál tűnt fel két Tupolev Tu-95 típusú nagy hatótávolságú stratégiai bombázó, amelyek elvileg nukleáris fegyverek hordozására is képesek. Nem sokkal később szintén két Tu-95-ös tűnt fel a kaliforniai partok közelében is.

Egyik gép sem lépett be az amerikai légtérbe, csupán 12 tengeri mérföldre megközelítették azt. Arról nincsenek hírek, hogy voltak-e fegyverek a repülőkön. Alaszka közelében nem ritka jelenség, hogy orosz stratégiai bombázók tűnnek fel, mióta Putyin néhány évvel ezelőtte felújította ezt a gyakorlatozási formát.

Miközben a négy bombázó épp Amerika felé tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon kívánt boldog július 4-ét Barack Obama amerikai elnöknek.

Tavaly nagyon hasonló forgatókönyv szerint már tettek ilyen kört az orosz stratégiai bombázók. Akkor a nagyrészt Alaszkához – kisebb részben Oroszországhoz – tartozó Aleut-szigetek közelében két Tu-95-ös mellett egy Il-78-as üzemanyagszállító gép is megjelent. Két másik Tu-95-ös pedig 80 kilométerre közelítette meg Kalifornia partjait. Az előbbi helyszínre F-22-esek, utóbbiakra F-15-ösök érkeztek, megjelenésük után az orosz gépek visszaindultak Oroszország felé.

Vlagyimir Putyin 2007-ben jelentette be, hogy 15 év kényszerpihenő után Oroszország újra levegőbe emeli stratégiai bombázóit az ország távoli határvidékein – a Jeges-tengernél és a Csendes-óceán térségében. Idén áprilisban pedig arról számolt be Szergej Sojgu védelmi miniszter, hogy Oroszország újra gyártani fogja a Tu-160-as stratégiai bombázókat is, amelyeket – pontasabban a modernizált, Tu-160M2-es változatot – 2023 után állítana handrendbe.