Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyászba borult Észak-Korea

2015.07.08. 14:43

A Kumszuszan Emlékpalotában rendkívül mély meghajlással kezdete a napot Kim Dzsongun. Észak-Korea harmadik generációs vezére ezzel édesapjára és az államalapító nagyapára, Kim Ir Szenre emlékezett – írta az MTI. Az országot szovjet segítséggel létrehozó vezér kereken 21 éve halt meg, már ha a 21 kerek, de ez valószínűleg a Legfelsőbb Népi Gyűlés egyhangú szavazásával könnyedén biztosítható.

Kim Dzsongun a 25 milliós ország 1,1 milliós hadseregének felső vezetésével együtt látogatta meg a a Kim Ir Szen és Kim Dzsongil bronzszobrával díszített phenjani Kumszuszan Emlékpalotát.

De a 32 éves vezetőnek egyébként is sok a dolga: néhány hete megtekintette a főváros repülőterének új terminálját, kedden pedig megtekintette a phenjani növényi kutatóintézetet, ahol a képek tanúsága szerint barackokat is látott. 

Az ország saját állítása szerint az 1990-es évek óta legsúlyosabb aszályos időszakát éli át, a rizstermés harmada betakaríthatatlan, és ismét általános éhínség fenyeget. Az ENSZ gyermeksegélyezésért felelős szervezete, az UNICEF szerint a vízhiány miatt elsősorban a gyermekek élete van veszélyben.

Az ENSZ már tavaly 50 millió dollár segélyt adott a nemzetközi szankciók alatt lévő Észak-Koreának a gazdaság fejlesztésére. A World Food Programmal pedig az ENSZ 2,4 millió embert élelmezését biztosítja – írta a Forbes.

Eközben az atomfegyverrel rendelkező, – a távolabbi célpontok eléréséhez alkalmas rakétát azonban nélkülöző – ország költséges hadgyakorlatot tartott a múlt hónapban, amit Kim Dzsongun természetesen megtekintett és nem szalasztotta el a tengeralattjáróról indított rakéta tesztjét sem.