Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megint elcserélné az elrabolt lányokat a Boko Haram

2015.07.08. 22:44

Több mint kétszáz elrabolt iskolás lányt engedne el a Boko Haram, ha cserébe a kormány is szabadon bocsátaná a nigériai terrorszervezet fogva tartott vezetőit. A terroristák még tavaly áprilisban ejtettek foglyul több száz fiatalkorú lányt, hogy a fundamentalista iszlám törvénykezésre, a saríára hivatkozva a nők oktatása ellen tiltakozzanak.

Az eset világszerte nagy felháborodást váltott ki, netes tiltakozó kampány is indult "Bring Back Our Girls", vagyis "Hozzátok vissza a lányainkat" címmel, de 219 lány még azóta is fogságban él. Korábban mi is megírtuk, hogy már egy éve is foglyokat cserélt volna a Boko Haram, de ez akkor végül meghiúsult. Azóta új kormány vezeti az országot, részben ennek köszönhető, hogy feléledhetnek a tárgyalások.

A helyzetet bonyolítja, hogy a nigériai hatóságok se bánnak kifejezetten emberségesen a terroristagyanúval őrizetbe vettekkel. Egyrészt aktivisták szerint a kormány illegálisan tartja fogva nagy részüket, mert nincs elég bizonyítékuk az elítésükhöz. Másrészt az Amnesty International szerint már 8 ezer letartóztatott halhatott meg az őrizetben, és köztük lehettek olyan személyek is, akiket a Boko Haram most kiszabadítana a lányokért cserébe.

Időközben a fogva tartott lányok közül néhánynak sikerült megszökni. Másokat egyes információk szerint szomszédos országokba szállíthattak. Feltehetően többüket házzasságra kényszerítették a Boko Haram terroristáival, és többen meg is haltak a fogságban.