Lehel
17 °C
27 °C

Mentális betegeket tarthat fogságban a Hamász

2015.07.09. 10:34
A Hamász fogságában tart két izraeli állampolgárt a Gázai övezetben – közölte az izraeli közszolgálati rádió eddig bizalmasnak nyilvánított információkra hivatkozva.

A Gázai övezetet irányító szervezet egyik foglya egy mentálisan beteg etiópiai zsidó: nem tudni miért, de Ávrahám Mangisztó még tavaly szeptemberben saját elhatározásából kelt át a Gázai övezetet elválasztó kerítésen. Az izraeli határőrök nem lőttek rá, mivel láthatóan fegyvertelen volt, a felszólításokra, hogy forduljon vissza, nem reagált.

Sokáig ez volt róla az utolsó információ, ezután Mangisztó eltűnt. A Hamász katonai szárnyától a közelmúltban azt szivárogtatták ki, hogy Mangisztót elengedték, és egy csempészetre használt alagúton szabadon távozott Egyiptom irányába. Ezt Izraelben azonban nem nagyon hiszik el, a 28 éves férfi sorsáról a katonai hírszerzés próbál információt szerezni.

A másik, valószínűleg április óta szintén a Hamász fogságában lévő izraeli nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az ynet szerint egy arab izraeliről van szó, aki egy határon lévő kibuc földjeinél lépte át a gázai határt. A múltban már többször oda-vissza közlekedett az övezet és Izrael között, és a hadsereg illetékesei szerint szintén mentálisan gondokkal küzd.

A Hamász az utóbbi hónapokban többször utalt arra, hogy nem csak két katona holttestének maradványai vannak a birtokában a tavalyi Erős Szikla hadművelet óta, hanem más ütőkártyái is vannak egy jövendő fogolycsere-tárgyaláshoz, de ennél idáig nem voltak konkrétabbak.

Az izraeli hadseregben már régóta tudnak a két izraeli állampolgár Gázába távozásáról és valószínű fogva tartásáról, de csak csütörtök reggel oldották fel az üggyel kapcsolatos hírzárlatot – írja az MTI.