Valér
4 °C
8 °C

Merkel: A falak építése nem megoldás

2015.07.09. 00:02

Az Európai Unió segíteni fogja a nyugat-balkáni országokat és Magyarországot, hogy megoldást találjanak az illegális bevándorlás áradatára - közölte szerdán Belgrádban Angela Merkel.

"Korábban Olaszország és Görögország volt a bevándorlók első számú célpontja, de júniusban és júliusban a helyzet sokat változott, a migránsok egyre inkább megpróbálnak a Nyugat-Balkán országain keresztül átjutni, így ezután segíteni fogjuk ezeket az országokat" - mondta Merkel Alekszandar Vučić szerb kormányfővel folytatott megbeszélése után az MTI közlése szerint.

Merkel szerint a migránsok miatt Szerbia nagy kihívásokkal küzd, hiszen tranzitországgá vált a Szíriából Görögországon át az Európai Unióba igyekvő menekültek számára. Szerbiába naponta több mint ezer migráns érkezik, ami nagyon soknak számít.

Angela Merkel kiemelte, hogy az EU-n belül is tárgyalnak a migrációs kérdésekről, és senkit nem fognak magára hagyni ezzel a problémával. A német kancellár szerint az Európai Unió migrációs politikája már nem működik, túl sok terhet ró Szerbiára és Magyarországra, ahova az idén már több mint 60 ezer menedékkérő érkezett, ezért segíteni kell az országnak.

Megpróbálta lebeszélni Orbán Viktort a falról

Merkel és Vučić szerint ugyanakkor a falak építése "nem jelent megoldást". Alekszandar Vučić megismételte korábbi kijelentését, miszerint ezt a problémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, ezért jó együttműködést épített ki a német, az osztrák és a magyar rendőrséggel. Kiemelte, hogy Szerbia nem fog falakat emelni a határain, mert nem azok jelentik a megoldást.

Merkel azt mondta, megpróbálta lebeszélni Orbán Viktort arról, hogy kerítést emeljen a magyar-szerb határon, de nem járt sikerrel. Reméli, hogy más országok vezetői is beszélnek a magyar kormányfővel erről a kérdésről.

A szerb miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy Szerbia háromszáz migráns elszállásolására alkalmas befogadóközpontot nyitott szerdán a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban, a menekültkérdést azonban közös erővel, az Európai Unió országaival együtt kell megoldani. Szerbiában idén már majdnem 40 ezren adtak át menedékkérelmet, a kérelmezők többsége Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Szomáliából érkezett.