Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A norvég rendőrök kétszer használták a fegyverüket tavaly

2015.07.10. 17:26

Összesen 42-szer fenyegetőztek a fegyverük használatával és ebből csak kétszer sütötték el a fegyverüket, de senkit nem sebesítettek meg a norvég rendőrök tavaly, írja a Washington Post. 2014 egyébként ilyen szempontból nem volt nagyon különleges év, a norvég rendőrök az elmúlt 12 évben sosem lőttek egy év alatt hatnál többször, és ennyi idő alatt összesen két embert öltek meg.

Ezek a számok főleg azzal összevetve elképesztőek, hogy 2011-ben Anders Breivik szélsőjobboldali terrorista 77 gyereket lőtt agyon egy norvég szigeten, a rendőrök azonban az incidens során is csak egyszer használták a fegyverüket és egy ember sebesítettek meg (Breivik pedig megadta magát).

Az alacsony fegyverhasználatnak az a legfőbb oka, hogy a norvég rendőrök többségénél nincs fegyver. Ezt a rendelkezést pont Breivik mészárlása után vizsgálták felül, mivel a terrorista elsőként egy fegyvertelen rendőrrel végzett a szigeten. Azóta a belügyminisztérium elkezdte felfegyverezni a rendőröket, de ez nem változtatott lényegesen a statisztikákon.

A Washington Post az Egyesült Államok statisztikáival is összeveti a norvégot: bár Amerika sokkal nagyobb Norvégiánál (ez utóbbi országban 5, az előbbiben 318 millió ember él), és ráadásul nincsenek is rendesen föderációs szintű adatok a rendőrök fegyverhasználatáról, becslések szerint idén eddig 400 embert öltek meg a rendőrök.