Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kitört a Colima vulkán Mexikóban

000 Mvd6699731
2015.07.12. 07:48

Emberek százait kellett kitelepíteni a Colima vulkán kitörése miatt Mexikó nyugati részén. A mexikói sajtó szerint szombat délután döntöttek a fővárostól mintegy 450 kilométerre nyugatra lévő tűzhányó környékén fekvő települések evakuálásáról. A tájékoztatás szerint a hatóságok szükség esetén további kitelepítésekre is készen állnak.

A közelben lakók evakuálását tizenkét kilométeres körzetben rendelték el, a biztonsági zónában közlekedési korlátozásokat vezettek be.

Kisebb településekről van szó, amelyek lakosainak száma nem haladja meg a nyolcszáz főt. Mindenkit kitelepítettek.

Ezt Luis Felipe Puente, a polgári védelem országos koordinátora közölte a sajtóval. A tartományi kormányzó azt is bejelentette, hogy Colima város repülőterét le kellett zárni a vulkán által kilövellt hamufelhő miatt. A tűzhányó csütörtökön kezdett ismét füst- és hamufelhőt kilövellni magából, a környező településeket azóta 5 centiméter vastag fehér hamuréteg borítja. A Colima oldalán lávafolyásokat is észleltek.

A 3860 méter magas tűzhányó lakatlan területen fekszik Jalisco és Colima szövetségi államok között. Az ország legaktívabb vulkánját Tűzvulkánnak (Volcán de Fuego) is hívják, utolsó nagy, pusztító erejű kitörése 1913-ban volt.