Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az Egyesült Államok Moldovában hadgyakorlatozik

2015.07.13. 22:11

"Közös erőfeszítések 2015" fedőnévvel hadgyakorlat kezdődött hétfőn Moldovában az Egyesült Államok, Lengyelország, Grúzia és Románia részvételével - közölte hétfőn a moldovai védelmi minisztérium.

A hadgyakorlat Oroszország miatt lehet érdekes: ők támogatják ugyanis Moldova szakadár területét, Transznisztriát. 

A közlemény szerint a gyakorlat keretében egyebek között amerikai katonák képezik ki moldovai kollégáikat a moldovai hadseregben hadrendbe állított 120 és 60 milliméteres kaliberű aknavetők használatára.

Tudta-e?

hogy az amerikai és a moldovai hadsereget baráti szálak fűzik egymáshoz.

Veaceslav Rusu, a moldovai kontingens parancsnoka szerint az amerikai és a moldovai hadsereget baráti szálak fűzik egymáshoz, ezért az amerikai katonák részvételével tartott harcászati hadgyakorlatok immár hagyománynak számítanak. Hozzátette, hogy a moldovai részvétellel tartott hadgyakorlatok többségére a NATO égisze alatt kerül sor.

Nem támogatják a NATO-t, de azért hadgyakorlatoznak

Korábban az Egyesült Államok üdvözölte, hogy Moldova az ukrán válság miatt hadserege korszerűsítése és a védelmi költségvetés növelése mellett döntött – közölte Ray Mabus, az Egyesült Államok haditengerészeti minisztere Nicolae Timofti moldovai államfővel tartott találkozóján. Viorel Cibotaru moldovai védelmi miniszter tájékoztatása szerint a védelmi költségek elérik a GDP legalább 1 százalékát.

Alkotmánya szerint Moldova semleges állam, amely nem léphet katonai tömbökbe. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság mindössze 23 százaléka támogatja az ország NATO-csatlakozását. Chisinau szerint azonban ez nem gátolja a moldovai katonák részvételét az egyéni partnerségi programokban. Moldova támogatja a NATO békepartnerségi műveleteit, Chisinauban NATO információs központ is működik.