Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Obama sorozatban kegyelmez meg az elítélteknek

2015.07.14. 07:43

   

Barack Obama 46 börtönben ülő embernek adott kegyelmet kedden, olyan elítéltek szabadonbocsátását rendelte el, akikre túlzott szigorral szabtak ki börtönbüntetést -írja a BBC. A 46 elítélt túlnyomó többsége erőszakos cselekedettel nem járó drogvétség miatt ült - 14-en életfogytiglani büntetésüket töltve. Az elnöki kegyelem indoklásában Obama azt írta:

Ezek az emberek nem mindenre elszánt bűnözők, mégis többségüket legalább 20 évnyi börtönre ítélték. Én úgy érzem, Amerika az újrakezdések hazája, és ezek az emberek kiérdemelték azt, hogy kapjanak egy második esélyt.

A Fehér Ház közleményben jelezte, hogy Obama mandátumának végéig folytatja majd az elnöki kegyelmek osztását, mely során 2014 óta már 89 elítéltnek adott felmentést. Az elnök azonban azt is jelezte, "önmagában a kegyelmek osztásával nem lehet helyrehozni a büntetőpolitika évtizedes mulasztásait". És ebben tökéletesen igaza van, hiszen az Egyesült Államokban egészen eltúlzott a börtönbüntetések száma, és igen tendenciózus a börtönbüntetések kiszabása is. Csak néhány adat:

  • Az USA-ban minden más országnál nagyobb a börtönben ülők aránya, 100 ezer amerikaira 725 börtönlakó jut.
  • Minden második elítélt drogvétségek miatt ül
  • A börtönnépesség 37 százaléka fekete, 34 százaléka latino, miközben a két csoport aránya a teljes lakosságra vetítve 13, illetve 9 százalék körül mozog. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy ez a túlreprezentáltság nem kizárólag a bűnelkövetők hátteréből fakad, hanem a bíróságok előítéletességéből is. 
  • Az USA elképesztő sokat költ börtönökre, 2010-ben összesen 80 milliárd dollárt. 

Obama mintha második elnöki ciklusa végére jött volna rá, hogy 2008 óta adós azzal történelmi fordulattal, melynek ígéretével berobbant a politikába. Egyik legkomolyabb mulasztása - főleg az őt 90 százalékban támogató feketék és latinok szemében - pont az igazságszolgáltatás reformja. 2013-ban Eric Holder igazságügy-miniszter már eltörölte a drogvétségekre kötelezően kirovandó minimumbüntetést, de azóta sokminden nem történt. Obama is inkább a gesztusértékben és aPR-ban erős: kedden bejelentette, hogy első hivatalban lévő elnökként látogatást tesz egy szövetségi börtönben.