Az ukrán kiskatona legfőbb fegyvere nem a Kalasnyikov, hanem a gereblye

2015.07.15. 21:19
Szombat óta hajkurásszák ukrán kommandósok a Jobb Szektor embereit, akik Munkácson egy kétes hátterű képviselő testőreivel kerültek tűzharcba. A Jobb Szektor egyszerre politikai szerveződés, szurkolói csoport, milícia és bűnszervezet. Nem az egyetlen Ukrajnában, melynek egységét ma már ugyanúgy fenyegetik a hasonszőrű csoportok, mint az oroszok. A háttérben a legnagyobb kárpátaljai üzlet, a cigarettacsempészet áll.

Kárpátalján megreccsent az ukrán állam működése.

Ilyen volt a GTA:Mukacheve Edition

A történet szombaton kezdődött, amikor Munkácson Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő sportklubjának kávézójánál a Jobb Szektor (Pravij Szektor, PSZ) nevű, magát szurkolói csoportból politikai erővé és fegyveres milíciává kinövő szerveződés emberei Kalasnyikovokkal, gránátvetőkkel és nehézfegyverekkel estek neki a politikus kíséretének. Lanyo sem kommunikációs szakemberekkel vette magát körül, hanem harcedzett testőrökkel, ezért a lövöldözés GTA-ba illő autós üldözésbe fordult. A városban, majd a közeli autóúton is folytatódó – több civil épületet és autót leamortizáló – tűzharcba a kiérkező rendőrök is bekapcsolódtak. Hárman meghaltak, tizenegyen, köztük négy civil megsérültek.

A rendőrök elől a PSZ több mint tíz fegyveresének sikerült meglógnia, előbb elbarikádozták magukat a Munkácstól északra fekvő, hegyvidéki Lavki (Lóka) községben – a lakosságot emiatt evakuálni kellett – , majd bevetették magukat a vadonba. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elit egységei által vezetett hajsza azonban szerda délutánig nem ért véget, bár már sikerült szorosabbra húzni a hurkot Borhalom környékén. A környéket lezárták, de rohamot még nem indítottak ellenük, viszont többször is felszólították őket, hogy tegyék le a fegyvert.

Vaszil Hubal, Kárpátalja kormányzója szerint az ukrán hatóságok legalább azt pontosan kiderítették, kik vettek részt a lövöldözésekben. Otthonaikat meglátogatva a rendőrök egy csomó fegyvert találtak, és sikerült kézre keríteni két olyan jobb szektorost, akik még a konfliktus elején kislisszoltak a rendőri gyűrűből.

Lengyel Zoltán munkácsi polgármester azért elrendelte a közműszolgáltatók és az állami létesítmények megerősített őrzését. Munkács környékén az utakon rendőri ellenőrző pontokat állítottak fel, naponta kétszer helikopterrel járőröznek, katonai harckocsik és szállítójárművek tűnnek fel. Helyszíni információink szerint ennek ellenére nyugodt a hangulat. Hubal azzal nyugtatott mindenkit, hogy Munkácson és Kárpátalján is fenntartják a rendet, de egyes intézkedésektől szinte háborús konfliktusra emlékeztető helyzet alakult ki. 

Lezárták a Kárpátokat

A Jobb Szektor maga is ellenőrző pontokat állított Lemberg környékén a Kárpátaljára vezető utakon, szerintük ugyanis a biztonsági erők provokálták bajtársaikat Munkácson. A PSZ saját útblokádjainál feltűnt tagjain a milicistáknál megszokott golyóálló mellény és sisak volt, és ugyan azt mondták, hogy békés átvizsgálásokat tartanak, de adott esetben erőszakkal is fenyegetőztek a biztonsági erőkkel szemben. Lezárták a Ternopil felé vezető utat is Zolocsiv város közelében.

Egy polgári rendhez szokott országban szokatlan módon a rendőrség egyik helyen sem lépett közbe; erre az egyik helyi rendőrkapitány azt a furcsa magyarázatot bírta adni, hogy a PSZ-esek a civil autókat átengedik, csak a hadsereg járműveit akarják megállítani, valamint amíg nem lépnek fel ellenük, addig nem az összes sávot torlaszolják el.

A belügyminisztérium szerint összefügg a munkácsi eseményekkel, és a lakosok megfélemlítése volt a célja annak, hogy Lembergben kedden két rendőrőrs bejáratánál is odaerősített kézigránátok robbantak fel, a detonációkban két rendőr súlyosan megsérült. Azóta megerősítették a biztonsági intézkedéseket a városban.

A cigin csattantak össze a maffiózók

Szombat óta óránként jönnek elő az újabbnál újabb elméletek arról, miért csattant össze a két fél. Abban mindenki egyetért, hogy a cigarettacsempészet lehetett a kiváltó ok, ami eurókban számolva is milliárdos üzletet jelent, hiszen az olcsó – és gyakran hamisítvány – ukrán cigi a töredékébe kerül az unióban forgalmazott cigarettának.

Musztafa Najem ismert tényfeltáró újságíró, parlamenti képviselő az ICTV hétfő esti adásában arról beszélt, hogy a védelmi pénz berekesztése volt a balhé oka. Az MTI által is idézett Najem szerint a PSZ minden láda cigaretta után 4 dollárt húzott le, de nemrég a csempészek szóltak, hogy ennyi volt, megegyeztek Kijevvel. Arra is utalt, hogy a megegyezés olajozásában szerepet játszott az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokának fia. A nemrég kinevezett kárpátaljai vámparancsnok is szóba került, őt korábban egyszer már kirúgták az ungvári vámhivataltól. Jurij Csizsmar, az ukrán Radikális Párt (RP) képviselője szerint az új kinevezését Lanyo járta ki, aki cserébe viszont elvárta, hogy kizárólag rajta keresztül intézzék a csempészetet.

Szinte már vicces, hogy a csempészetben való részvételt nem is igazán igyekeznek titkolni: A lövöldözésben részt vevő Jobb Szektor-csoport vezetője nyíltan azt állította, hogy Lanyo amiatt beszélt meg velük találkozót, mert nem tetszett neki az, hogy a PSZ ellenőrizni akarja a határátkelőket, és így a piacot. De azért közben az PSZ-esek hétfőn Ungváron a lejáratásuk miatti felháborodástól vezérelve tüntettek. Követeléseik között Lanyo őrizetbe vétele, és a kárpátaljai rendőri vezetés menesztése is szerepelt. 

Lefejezték a vámügyet, de a fej még mindig ott ül a nyakon

A belügyminisztérium nyomozást kezdett, hogy felgöngyölítse a kárpátaljai csempészetet, Arszenij Jacenyuk miniszterelnök pedig leváltotta a teljes kárpátaljai vámparancsnokságot – a tervek szerint más régiókból pótolták volna az elküldött vámhivatalnokokat. Az ukrán kollégákkal napi kapcsolatban lévő NAV-nál azonban elmondták nekünk, hogy szerdán még nem tapasztaltak változást a határ túloldalán – nyilván egy ilyen drasztikus váltást nem lehet napok alatt levezényelni.

Petro Porosenko elnök közben kvázi országszerte hadat üzent a csempészetnek, azt mondta, hogy ez nem csak kárpátaljai probléma. Az elnök határozott lépéseket vár a rendvédelmi szervektől a csempészet elleni harcban.  

Nem segíthetnek a képviselői mandátumok, sem a hatalomhoz fűződő kapcsolatok

– üzente a helyi politikai elitnek. Hubal kormányzó el is kezdte magyarázni, hogy nem lehet egy-két nap alatt hirtelen felszámolni a csempészést, ami ellen természetesen ő mindig is harcolt. De kérdés, hogy lesz-e még lehetősége lépni a kormányzónak, mivel több forrás szerint a Kárpátaljára személyesen ellátogató Porosenko a rendőrfőnökkel együtt leváltja.

Van néhány száz fegyveresed, meg egy képviselői mandátumod

Szakértők szerint a felszín alatt régóta érlelődött már egy kiadós leszámolás – és nem csak azért, mert mindenki rá akarja tenni a hiperjövedelmező csempészetre azt a kezét, amiben épp nem fog fegyvert. 

A probléma gyökere abban áll, hogy Ukrajna tele van ellenőrizhetetlen paramilitáris alakulatokkal. Az orosz-ukrán háborúban több mint húsz önkéntes zászlóalj alakult, ezek többségét valahogy beintegrálták a védelmi erőkbe, a PSZ azonban többé-kevésbé önálló maradt, és nem mindenben követte a kijevi vezetés utasításait.

ráadásul közben más radikális milíciák vezetőihez hasonlóan a Jobb Szektor vezetője, Dmitrij Jaros is parlamenti mandátumot szerzett.

Közben azonban megtartotta üzleti érdekeltségeit és a fegyveresek feletti ellenőrzését is. 

Na, de mi az a Jobb Szektor?

Talán még emlékeznek a Viktor Janukovics volt elnök bukását kierőszakoló kijevi tüntetéssorozatra. Ennek volt az egyik motorja a fociultrákból is álló Jobb Szektor, aminek tagjai az oroszbarát rezsim bukásával azonnal belevetették magukat a kelet-ukrajnai harcokba – egy időben még a nyugatra tartó gázvezeték felrobbantásával is fenyegetőztek. A szervezetet nem teljesen alaptalanul emlegetik csőcselékként, az oroszok pedig nem minden ok nélkül vádolják őket fasizmussal. 

Dmitrij Jaros
Dmitrij Jaros
Fotó: Right Sektor's / Flickr.com

Ugyanakkor a számtalan ellenkező nyilatkozat és hitvallás ellenére sem tagozódtak be teljesen a hadseregbe, és nem is engedelmeskedtek teljes mértékben a parancsoknak. Már tavaly is minden gond nélkül kikötözhették Ungvár főterére a csapi vámhivatal akkori vezetőjét, akit korrupcióval vádoltak meg.

Az állami erőszakmonopóliumot féltő Petro Porosenko elnök sem nézi jó szemmel a Jobb Szektor és a többi paramilitáris erő kiskirályságát: hétfőn felszólította az SZBU-t és a belügyminisztériumot, hogy fegyverezzék le az összes törvénytelen fegyveres szervezetet. Porosenko szerint ugyanis,

egyik politikai erőnek sem lehetnek fegyveres hátországai.

Ryan Gosling csapatja a magyar határon

Felmerülhet az a veszély, hogy az ukrajnai bandaháború a magyar határon is átcsap. A magyar hatóságokból érkező értesüléseink szerint azonban a harc nem érint minket, mivel az ukrán-román határon át folyó illegális kereskedelem újraosztásáról szól. 

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője közölte, hogy magyar oldalon nem is indult vizsgálat, már csak azért sem, mivel az eljárást nálunk az EU schengeni feltételei szabják meg.

A magyar vámosok amúgy is kevéssé érintettek a cigarettacsempészetben, hiszen a cigi többsége a zöldhatáron keresztül érkezik Magyarországra. De ha megismerjük ennek a módját, akkor kiderül, hogy bizony mindkét oldalon kell hozzá beépített ember. A határrendészet ottani működését kíválóan ismerő forrásunk szerint az ukrán határon szolgáló rendészek és vámosok között az a mondás járja:

Az ukrán kiskatona legfőbb fegyvere nem a Kalasnyikov, hanem a gereblye.

Ami tényleg azt jelenti, hogy a lefizetett ukránok gereblyével járják a zöldhatárt, hogy eltüntessék a keréknyomokat. A csempészcigi nagy része ugyanis egy közúthoz, gáthoz közeli szakaszon érkezik a zöldhatárra – például Marosliget és Tuzsér környékére –, ott a gyalogcsempészek, a „serpák” a szállítójárműből magukra erősítenek 4-5 mesterkartont (azaz egyenként 40-50 kartont tartalmazó dobozt), majd uccu neki, gyorsan megteszik az utat a magyar oldalra. A serpákat a területet kiválóan ismerő helyi csempészek várják egy kevéssé járt úton (tipikusan egy volt TSZ bekötőútján), ezután az autó azonnal megindul egy depóhoz. Forrásunk szerint ezeket a szállítmányokat gyakran olyan virtuóz driverek juttatják célba, akik Ryan Goslingot és Jason Stathamet megszégyenítve kerülgetik az útzárakat és rázzák le az üldözőket. 

Ezek a lerakatok állítólag Nyíregyháza környékén vannak, de jócskán jut belőlük a határmenti falvakba is – állítólag a médiában jellemzően mintafaluként emlegetett Uszka sem csak a legendás uborkájából gazdagodott meg. Szabolcs-Szatmár megyében igen sokan kötődnek valamilyen formában a cigicsempészethez – nem kell óriási bűntevékenységre gondolni, hiszen rengeteg figyelőre is szükség van –, ahogy elmondták nekünk:

Vagy a cigit kergeted, vagy a cigit hozod.

Maga az átpakolás igen gyorsan lezajlik, a legtöbbször alig fél óra kell az egész lebonyolításához. Nem kell nemzetbiztonsági szakértőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: ehhez a zavartalan fél órához bizony kellhet a magyar hatósági segítség, például úgy, hogy az ügyeletes tiszt elmozgatja a transzport helyszínéről a határrendészeket.

Pont néhány napja ítélték el azt a 2009-2010 között működő, 33 tagú bűnbandát, melynek 7 határrendész is a tagja volt, ők esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől. Ez azonban csak csepp lehet a tengerben; elbeszélések szerint az őrsökre több rendőrtiszt is olyan drága autókkal gurul be, melyet nyilvánvalóan képtelenség a magyar rendőri fizetésekből összespórolni. De amikor ez szóba kerül, akkor rendszerint azt mondják

Családi örökségből telt rá.  • Tippek
  • Hírek