Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Franciaországban engedik, hogy dolgozzanak a menekültek

2015.07.16. 00:08
A francia parlament szerda este elfogadta a menekültjog reformjáról szóló törvényjavaslatot, a cél, hogy lerövidítsék a menekültkérelmek elbírálását és bővítsék a befogadóhelyeket.

Az akut krízis ellenére csak 2017-től ígérik a gyorsítást. Az eljárás egyszerűsítésével és az illetékes szervek megerősítésével a mostani két évről kilenc hónapra rövidül majd  a kérelmek elbírálási ideje. Gyorsított eljárásban akár három hónapra is csökkenhet az átfutási idő. A javaslat másik célja a befogadóhelyek további bővítése volt, mert ezek kapacitása hiába növekedett 2001 óta ötezerről a jelenlegi 25 ezerre, ez nem elégséges a menedékkérők elhelyezésére.

Most a továbbindulásra várakozás közben sokan elfogadhatatlan körülmények között élnek, a migránsok egy része a szükségszállások túlterheltsége miatt párizsi parkokban, metrómegállókban, az utak mentén vagy a La Manche-csatorna körüli erdőkben, illegális sátortáborokban húzza meg magát.

A francia kormány júniusban bejelentette, hogy újabb négyezer szálláshelyet hoz létre a migránsok fogadására 2016-ban. A reform lehetőséget ad a kérelmezőknek a munkavállalásra, és amennyiben az OFPRA nem hoz döntést a kérelemről a meghatározott időn belül, akkor ezentúl szakmai képzést is igénybe vehetnek a menedékkérők.

A jobbközép ellenzék és a szélsőjobboldal nem szavazta meg a javaslatot, mert szerintük az több tízezerrel fogja növelni a kérelmek számát. A radikális baloldal és a Zöldek szerint pedig nem elég ambiciózus a tervezet — írja az MTI.

Tavaly 65 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Párizsban, Franciaország a negyedik legtöbb menekültet befogadó ország Európában Németország, Svédország és Olaszország után.