Oszkár
20 °C
29 °C

Leszedik a náci jelképeket a sírokról

2015.07.16. 18:58

A sok panasz miatt a temető vezetősége leszedette a sírokról a náci jelképeket az auszriai Linzben - írja a The Local. A város temetőjében temették el Gisbert Katzwendel náci hadnagyot, aki 1941-ben halt meg és testvére Friedrich is, aki szintén SS-tag volt. Földi pályájukat büszkén hirdetve sírkövükön is ott díszeleg az SS jelképe.  

Az osztrák törvények szerint 1947 óta publikusan nem ábrázolhatóak a német szélsőjobboldal jelképei az országban. Azóta viszont többször is vitáztak arról, hogy milyen megítélés alá essenek azok a sírok például, amelyekre 1947 előtt kerültek fel náci jelképek.

Linzben mostanában több látogató is bejelentést tett a temető vezetőségénél, mivel visszataszítónak találják, hogy akárhányszor szeretteikhez mennek, ilyen embertelen dolgokhoz köthető jelképekkel kell találkozniuk.

Egy felső-ausztriai antifasiszta szervezet nyilatkozatot adott ki, amiben azt írják: teljesen érthetetlenül állnak az előtt, hogy eddig nem kötelezték a sírok tulajdonosait, hogy eltávolítsák a náci jelképeket. "Reméljük a kormányzat nem huny szemet az ügy felett, és amint lehet, eltüntetik a jelképeket" - írták.

A linzi temetkezési helyek vezetője szerint már el is rendelték a jelképek eltávolítását, melynek határideje július 27. Azt mondta, eddig nem hallott a szóban forgó sírokról, de teljesítik a kéréseket, és a jövőben is jobban oda fognak majd figyelni.

Tavaly Grazban már elrendelték egy horogkereszt eltakarását egy temetőben, ugyanakkor sokan nem értettek ezzel egyet: szerintük a jelképnek azért kellett volna a temetőkben maradniuk, mert egy korszak politikai és társadalmi állapotaira emlékeztetett.