Szabolcs
20 °C
35 °C

Merkel megríkatott egy menekült lányt

2015.07.16. 23:03

Nagyon sokan ki vannak akadva Angela Merkel német kancellárra, amiért egy iskolásokkal tartott fórumon azt mondta egy palesztin kislánynak, hogy

Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell, mire a kislány elsírta magát.

Reem egy libanoni palesztin menekülttáborból érkezett Németországba, hatodik osztályos, németül kiválóan beszél és a szerdán egy rostocki iskolai fórumon elmondta a kancellárnak, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket - írja az MTI.

Merkel megríkatott egy menekült lányt

Merkel azt mondta, hogy megérti a kislány helyzetét, de "a poltika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek.

Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet.

Azt mondta, hogy a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát. Ez az egyetlen válasz, amelyet Németország adhat, "és lesznek, akiknek vissza kell menniük" - mondta a kancellár.

A következő gondolatát már nem tudta kifejteni, mert Reem sírni kezdett. Ekkor a fórumról készült - és egyebek között a kormányzat hivatalos portálján megjelent - videófelvétel alapján a láthatóan megrendült kancellár a kislányhoz lépett, megsimogatta a vállát és vigasztalni próbálta. "Nagyon klasszul szerepeltél" - mondta.

Csütörtökön az interneten heves vita bontakozott ki a kancellár viselkedéséről. A Twitteren a #merkelstreichelt (Merkel simogat) címke megjelenésével a rostocki fórum volt az egyik leggyakrabban tárgyalt téma. Sokan érzéketlenséget, együttérzésre képtelenséget vagy éppen neokolonialista hozzáállást vetettek Angela Merkel szemére, és embertelennek, jégszívűnek nevezték. Mások a védelmükbe vették, kiemelve, hogy nem áltatta a kislányt, hanem közölte vele a tényeket.