Megvolt a világ legrövidebb szökőárriadója

2015.07.18. 08:18

Erős földrengés rázta meg szombaton a Salamon-szigetek térségét, a földmozgás után szökőárriadót adtak ki, de fél órára rá visszavonták a figyelmeztetést, írja az MTI. Az amerikai földtani intézet első becslésében 7,5 fokozatúra tette a földrengés erejét, majd 6,9-re mérsékelte.

A földrengés fészke 33 kilométer mélyen, a tengerfenék alatt volt, a Salamon-szigetekhez tartozó Santa Cruz-szigetek közelében.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ azonnal szökőárriadót adott ki, és közölte, hogy az epicentrumtól legfeljebb 300 kilométeres távolságra lévő partokon óriáshullámok alakulhatnak ki. Harminc perccel később visszavonta a figyelmeztetést azzal, hogy néhány órán át folytatódhatnak a megszokottnál nagyobb tengerszintváltozások a part menti térségben.

Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

A több mint kétszáz szigetecskéből álló Salamon-szigetek térségét egy héttel ezelőtt 6,5-ös fokozatú földrengés rázta meg. Két évvel ezelőtt a csendes-óceáni "tűzgyűrű" mentén fekvő 520 ezer lakosú Salamon-szigetek térségében 8-as fokozatú földrengés volt, amely következtében szökőár keletkezett. A természeti csapásnak tíz halálos áldozata volt, több ezren maradtak hajlék nélkül. 2007 áprilisában több mint ötven ember halálát okozta egy 8,1-es erejű földrengés ugyanott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport