Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Fellebbez a börtön ellen az auschwitzi könyvelő

2015.07.20. 19:00

Fellebbez Oskar Gröning egykori auschwitzi lágerőr, akit a magyar zsidók százezreinek meggyilkolásában való bűnrészessége miatt ítéltek négy év börtönre Németországban. A 94 éves német férfi ügyvédje hétfőn bejelentette, hogy a szövetségi legfelsőbb bírósághoz (BGH) fordul a büntetés enyhítéséért. Elmondta, hogy a testület egyebek között méltányolhatja, hogy védence korábban tanúvallomást tett a náci párt fegyveres szervezete, az SS több tagja ellen indított perekben – írja az MTI.

Oskar Gröning az SS tagjaként 1944-ben, az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának. Az volt a dolga, hogy összeírja és az SS berlini központjába küldje a csomagokban talált pénzt. A vádhatóság és az ügyben eljáró lüneburgi tartományi bíróság szerint Gröning mindezzel bűnrészessé vált a tevékenysége idején Auschwitz-Birkenauba hurcolt foglyok legyilkolásában.

A lüneburgi bíróság a hannoveri ügyészség indítványához képest szigorúbb büntetést szabott ki az auschwitzi könyvelőként is emlegetett Gröningre. A vádhatóság három és fél év szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a védő a vádlott felmentését. A perbe belépett nagyjából hetven mellékvádló is, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. A mellékvádlók egy csoportja szintén fellebbez a BGH-nál. Szerintük a bíróság nem mérte fel pontosan a vádlott tetteit, úgy vélik, hogy Gröninget nem gyilkosságban való bűnrészesség, hanem tömeggyilkosságban való társtettesség miatt kell elítélni, és nem négy évre, hanem életfogytig tartó szabadságvesztésre. A mellékvádlók többsége elfogadta az ítéletet.

Az utóbbi időben nem Gröning az egyetlen, akit idős korában náci múltjáért ítélnének el A Simon Wiesenthal Központ szintén hétfőn jelentett fel egy 90 éves dán férfit.