Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Felfüggesztett börtön az Iszlám Állammal szimpatizáló 18 éves fiúnak

2015.07.21. 18:53

Tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy 18 éves csecsen származású fiút Ausztriában az Iszlám Állam szélsőséges szervezethez való csatlakozás és terrorista cselekmény támogatása miatt. A vád szerint a fiú a Facebook közösségi portálon szélsőséges nézeteket terjesztett.

A bíró az ítélet indoklásában elmondta: az elkövetéskor még 17 éves fiút befolyásolta az Iszlám Állam propagandája, a szervezet tagja is volt, de enyhítő körülmény volt, hogy beismerő vallomást tett és azóta rendes életvitelt folytat, festőnek tanul és korábbi barátaitól eltávolodott.

De az súlyosbította az ellene meghozott ítéletet, hogy hosszabb ideig és rendszeresen feltette a közösségi portálra az Iszlám Állam üzeneteit, és az egyikben azt írta, hogy a szervezet zászlaja hamarosan Bécsben is lobogni fog, írja az MTI. 

A büntetlen előéletű fiú munkanélküli és a szüleinél él. Egy bécsi tüntetésen ismerkedett össze egy férfival, aki Németországban terjeszti az Iszlám Állam eszméit, a vád szerint vele arról is beszélt, hogy hol lehetne Bécsben bombát elhelyezni.