Lenke
14 °C
28 °C

Nagy lépést tett Európa a melegházasság felé

000 Mvd6699371
2015.07.21. 11:49
Mostantól még Oroszországban is kénytelenek lesznek hivatalosan elfogadni az azonos nemű párok együttélését. Vagy a melegek a gatyájukból is kiperelhetik az államokat.

Nagyon fontos döntést hozott ma az Emberi Jogok Európai Bírósága. Kimondták, hogy sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. paragrafusát, hogy vannak országok, ahol nem léphetnek semmilyen fajta hivatalosan elismert kapcsolatba az azonos nemű párok. 

A bíróság a precedensértékű döntést annak kapcsán hozta meg, hogy több olasz pár perelte Olaszországot, mert szerintük is az európai alapjogokba ütközött, hogy nem élhetnek legalább az állam által elismert élettársi kapcsolatban, ezáltal nem élhettek annyi joggal, mint a különböző nemű párok. 

Putyin szomorkodhat

Mivel Európában nincsen precedensjog, ezért a döntés nem jelenti, hogy automatikusan az összes olyan országban be kell vezetni az élettársi kapcsolatot, ahol még nincs. Viszont ezután ha például egy szlovák azonos nemű pár beperli Szlovákiát, mert nem ismeri el a kapcsolatukat, akkor nagy valószínűséggel nyerni fognak, Szlovákiának pedig kártérítést kell fizetnie.

Ez történt most Olaszországgal is, az állam az alpereseknek fejenként 5 ezer eurót lesz köteles fizetni, valamint a perköltségeket is. A gyakorlatban ez oda vezethet, hogy ha sokan perelnek, az államoknak előbb-utóbb elegük lesz az állandó pereskedésből/kártalanításból, és elfogadják a bejegyzett élettársi kapcsolatot. 

Külön érdekesség, hogy a bíróság döntése nem az Európai Unióra, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezményének 47 aláíró országára terjed ki, így például Oroszországra és Törökországra is. Európában még sok helyen nem fogadja el az állam az élettársak kapcsolatát, például Lengyelországban és Görögországban sem. Ha mélyebben érdekli, mi a helyzet a kontinensen a melegjogokkal, ezt a cikket Önnek írták >>>

Ha pedig azt szeretné tudni, milyen kilátásai vannak a melegházasságnak Magyarországon, ezt olvassa el >>>