Auguszta
-4 °C
2 °C

Az Iszlám Állam már Törökországban is jelen lehet

2015.07.22. 13:45

A török hatóságok DNS-vizsgálattal azonosították a suruci öngyilkos merénylet elkövetőjét, aki egy húszéves török férfi, írta az MTI. 

A szíriai határhoz közeli városban hétfőn elkövetett merényletnek 32 halálos és több mint száz sebesült áldozata van, és a hatóságok azt gyanítják, hogy a támadás mögött az Iszlám Állam (IS) áll.

A szerdai török lapok szerint a robbantó neve Sejh Abdurrahman Alagez, és két hónappal ezelőtt csatlakozott az IS-hez.

A merénylő a zömmel kurdok lakta Suruc kulturális központjának kertjében robbantotta fel magát, ahol a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását a Suructól mindössze 10 kilométerre lévő szíriai Kobaniba. A kurdok lakta Kobani sokat szenvedett az IS ostromától, a fiatalok az újjáépítésben akarnak segíteni.

A sajtó szerint a hatóságok vizsgálják, hogy a suruci merényletnek van-e köze ahhoz a másik támadáshoz, amelyet a legjelentősebb törökországi kurd párt június 5-i diyarbakiri gyűlésén követtek el, és négy ember halálát okozták vele. A Hürriyet című lap úgy értesült, hogy a két merényletben használt pokolgép működési elve azonos volt, és hogy a két tettes ugyanazon a napon csatlakozott az IS-hez.

Ha valóban az Iszlám Állam szervezte meg ezeket a merényleteket, akkor az a dzsihadista szervezet törökországi jelenlétéről tanúskodik. Tisztségviselők azt gyanítják, hogy a merényleteket az Iszlám Állam bosszúból követte el azért, mert a hatóságok az utóbbi hónapokban őrizetbe vettek több mint ötszáz embert a szervezettel való együttműködés gyanújával.