Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Két bevándorló terrorista merényletre készült Olaszországban

2015.07.22. 12:11

Őrizetbe vett egy tunéziai és egy pakisztáni férfit szerdán az olasz rendőrség: Twitter-üzeneteik szerint terrorista támadásokra készültek Olaszország területén az Iszlám Állam (IÁ) nevében - közölte az MTI.

De ne gondolja senki, hogy olyan bevándorlókról van szó, aki most jöttek át a határon!

A 35 éves tunéziai és a 27 éves pakisztáni férfi évek óta tartózkodási engedéllyel élt és dolgozott a lombardiai Brescia városában.

Egyikük egy olasz építőipari cégnél volt munkás, a másik egy takarítóvállalatnál dolgozott. 

Az olasz terrorellenes nyomozóhatóság (Digos) hónapok óta megfigyelés alatt tartotta elektronikus levelezésüket, a Twitter-fiókjaikon közölt üzeneteket és fotókat, valamint lehallgatták telefonbeszélgetéseket is. 

A két férfi egymáshoz olaszul írt és beszélt. A nyilvánosságra hozott mobiltelefonos felvételek szerint a tunéziai és a pakisztáni állampolgár Milánó és Róma több ismert helyszínén is fotókat készített az Iszlám Állam uralmát éltető feliratokkal.

Azzal fenyegetőztek, hogy terrorista merényleteket hajtanak végre, és a hatóságok szerint valóban támadásra készültek a NATO Bresciában levő katonai repülőtere, valamint egy helyi kaszárnya ellen. Az olasz rendőrség a tunéziai férfinak a hazájában az utóbbi hetekben elkövetett terrorista merényletekkel való esetleges kapcsolatát is fel akarja deríteni. 

A Corriere della Sera című olasz napilap riportja szerint az IÁ olaszországi és európai támogatói Afrikából vásárolják a fegyvereket a nigériai maffián keresztül. A fegyverek szétszerelve, darabokban érkeznek meg Itáliába.