Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Iránban van rá a legnagyobb esély, hogy kivégeznek

2015.07.23. 14:03

2015 első felében majdnem 600 embert végeztek ki az iráni hatóságok, ez majdnem annyi, mint a tavalyi egész éves szám. Az Amnesty International megbízhatónak mondott forrásokra hivatkozva állítja, hogy július 15-ig 694 embert végeztek ki — ez napi átlagban majdnem három élet elvételét jelenti. Ha így folytatják, év végére ezernél is több kivégzés lesz az iszlám országban.

Ez országos csúcs, de Irán nemzetközileg is élen jár a kivégzésekben, legalábbis az ország méretéhez, a lakosság nagyságához képest arányosan ott gyilkolják meg az állami hatóságok a legtöbb polgárukat. Miközben a nemzetközi jog csak a legsúlyosabb bűncselekményeknél, kivételes esetekben engedi meg a halálbüntetést, Iránban a legtöbb ítéletet kábítószer, házasságtörés, szodómia” és közelebbről meg nem határozott nemzetbiztonsági ügyekben hozzák meg — írja a Guardian.

Ha abszolút számokban nézzük, a világon a legtöbb kivégzést Kínában hajtják végre, többet, mint a világ többi országában együttvéve. A második Irán mögött a harmadik Szaúd-Arábia, de ötödik helyezettként az Egyesült Államok is ott van a kétes dicsőséget hozó lista közvetlen élmezőnyében.