Hősies tanárok több tucat embert mentettek meg a mozis lövöldözéskor

2015.07.24. 22:04

Két tanárnő bátorsága és gyors gondolkodása valószínűleg több tucat ember életét mentette meg abban a moziban, ahol magyar idő szerint péntek hajnalban lövöldözni kezdett egy férfi, és két nőt megölt, hét embert pedig megsebesített.

A két tanárnő együtt ült be a Trainwreck című vígjátékra. Amikor eldördültek az első lövések, egyik a testével védte meg a barátnőjét, akit azonban így is eltalált a lábán egy golyó, neki azonban a sérülése ellenére volt annyi lélekjelenléte, hogy beindította a teremben a tűzjelzőt, írja az NPR.

"A tűzjelező megszólalása miatt elkezdték kiüríteni a mozit.  Ki tudja, hány ember menekült meg így?" - írta egy helyi lap.  A hősies tanárnők orvosi költségeire gyűjtés is indult, és néhány óra alatt 8000 dollárt gyűlt össze a "két fantasztikus, erős, gyönyörű nőnek, akik az életüket kockáztatták másokért". A lövöldözés után mindkét tanárnő kórházba került, de egyiküket már helyi idő szerint csütörtök este kiengedték.

A támadót, aki a gyorsan kiérkező rendőrök elől a moziba vonult vissza, majd fejbe lőtte magát, hamar sikerült azonosítani.

Az 59 éves John Russel Housert több alkalommal is kezelték mentális betegségek miatt, például mániás depresszió és bipoláris személyiségzavar miatt. A SkyNews szerint Houser felesége márciusban válókeresetet adott be, más családtagjainak pedig távolságtartási végzésük volt vele szemben.

A távolságtartási végzést kérő családtagok a beadványukban azt írták, hogy Houser teljesen kiszámíthatatlanul és fenyegetően viselkedett. Houser egyébként többször is agresszív volt a családjával, és miután elmenekültek tőle, utánuk utazott és tovább bántalmazta őket. A feleségét már annyira aggasztotta a férfi kiszámíthatatlan és erőszakos viselkedése, hogy az összes fegyvert eltüntette a házukból.

Housernek egyébként egy könyvelői és egy jogász diplomája is volt, és többször megbüntették már kisebb vétségek miatt, illetve egyszer gyújtogatás miatt le is tartóztatták, írja a New York Times. Houser különféle neveket használva Twitteren, kormányellenes és más internetes fórumokon többször is éltette Hitlert és más tömeggyilkosokat is.

A két áldozat, Jillian Johnson (balra) and Mayci Breaux
A két áldozat, Jillian Johnson (balra) and Mayci Breaux

A férfi két áldozata a 21 éves Mayci Breaux és a 33 éves Jillian Johnson volt. Breaux a louisianai állami egyetemen tanult és mellette egy ruhaboltban dolgozott. 214-ben döntős volt egy helyi szépségversenyen. Johnson tehetséges zenész volt, aki művészetet és kerámiát tanult a louisianai egyetemen, és a férjével egy ajándékboltot üzemeltetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport