Boglárka
22 °C
35 °C

Posztoltak Facebookon, aztán megszöktek a börtönből

2015.07.24. 23:28

Péntek délután Trinidad és Tobago egyik legjobban őrzött börtönéből, Port of Spainben három rab rontott ki, és rögtön tüzet nyitottak a bejáratnál a rendőrökre. A tűzharcban egy huszonhét éves rendőrt meglőttek, ő kritikus állapotban volt, amikor kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Az egyik elítéltet, Allan Martint egy közeli kórháznál értek utol a rendőrök, és tűzharc közben lelőtték.  

Két másik rab,  Hassan Atwell és Christopher Selby viszont meglógott, péntek késő esti információk szerint még nem találták meg őket. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy a két férfi különösen veszélyes, ha valaki látja őket, értesítse a rendőrséget, de ne próbálja őket feltartóztatni. Közleményt adott ki a miniszterelnöknő, Kamla Persad Bissessar is, megkérte a lakosságot, hogy ne essenek pánikba, a rendőrök szigorúan ellenőrzik a városból kivezető utakat. 

A hatóságok később megerősítették, hogy az egyik elítélt, Hassan Atwell a szökés előtt a börtönből posztolt Facebookra. A bejegyzésben arról írt, úgy gondolja, hívőként nem engedheti, hogy elnyomják, és inkább meghal, minthogy tétlenül üljön, és a halál nem más, mint egy meghívó Allahtól, hogy találkozzanak. Egy helyi riporter szerint a rabok nemzetbiztonsági megfigyelés alatt álltak. 

A szökéshez valószínűleg külső segítséget kaptak, a fegyvereket becsempészhették nekik. Egy negyvenhárom éves férfit már őrizetbe vettek, neki is szerepe lehet az előkészítésben. 

Az utóbbi időben több olyan szökés is történt Amerikában és Közép-Amerikában, mely óriási nyilvánosságot kapott. 

  • Mexikó egyik legveszélyesebb drogbárójaként ismert Joaquín Guzmán, úgy szökött meg börtönéből, hogy egy másfél kilométer hosszú alagutat fúrtak cellájához, alagútba szellőzést, lépcsőket és egy sínre szerelt kismotort is beépítettek.
  • Amerikában az évszázad szökéseként beszéltek a júniusban történtekről, amikor két rab egy olyan börtönből börtönből tudott meglépni, ahol 150 éves fennállása alatt nem volt ahhoz hasonló szökés. Három hétig sikerült menekülniük, több ezren kutatták őket, végül mindkettőjüket elkapták.