Valér
4 °C
8 °C

25 évet is kaphat az Iszlám Államhoz csatlakozott ápoló

2015.07.25. 08:51

Bíróság elé állítottak szombaton Sydneyben egy ausztrál férfit, akit azzal vádolnak, hogy Szíriában az Iszlám Államnak dolgozott ápolóként - közölte az MTI. A 39 éves Adam Brookmant szombatra virradóra vették őrizetbe, amikor Sydneybe érkezett. A férfi önként jelentkezett a török hatóságoknál kedden. Hazautazását az ausztrál kormánnyal és több nemzetközi segélyszervezettel egyeztették.

A muzulmán hitre tért ötgyermekes Brookman ausztrál újságíróknak azt monda, hogy egy humanitárius küldöttség tagjaként utazott Szíriába. Egy légitámadásban megsebesült, majd Aleppó tartományban az egyik lázadó kézen lévő város kórházába szállították, és kényszerítették arra, hogy csatlakozzon a dzsihadista csoporthoz.

Ha az ellene felhozott vádpontok - az Iszlám Államnak nyújtott tudatos támogatás, illetve a csoport számára végzett hírszerző tevékenység - bizonyítást nyernek, akár 25 év börtönre is ítélhetik.

Ausztráliában a terrorveszély magas fokozata van érvényben a radikalizálódott muszlimok - közöttük a közel-keleti harcokból visszatérők - által elkövetett merényletek miatt. Az ausztrál kormány szerint legalább 120 ausztrál harcol Irakban és Szíriában, és további 160 támogatójuk van Ausztráliában.