Lezuhant a James Bond-rajongó saját kisgépe

2015.07.26. 21:27

Meghalt egy 67 éves devoni férfi, amikor szombat este lezuhant a saját tervezésű repülőgépével. Pontosabban nem egészen saját tervezésű volt: Howard Cox a Polipka (Octopussy) című, 1983-as James Bond-filmből kapta az ihletet. A kisgépet még a nyolcvanas években, egyetemistaként kezdte el építeni. Akkoriban a BD5 kisebbfajta szenzációnak számított, miután feltűnt a Polipkában.

Néhány órával a szombati baleset előtt Cox egy régi barátjával, John Drysdale-lel és két gyerekével repült együtt egy másik régi repülőgépen. Drysdale készítette Coxról az utolsó fényképet.

Cox felesége, Elizabeth ápolónőként dolgozott; egy fiuk volt, a huszonéves Peter.

Nem tudta, milyen kevés ideje van

Cox profi pilóta és mérnök volt; 30 éven át dolgozott a gép tökéletesítésén. Amikor a baleset történt, épp egy írországi légi bemutatóra, a Foynes Air Show-ra tartott, amit az első ír transzatlanti járat indulásának 75. évfordulójára szerveztek. Az esemény szervezője, Gerry Humphreys is lerótta a kegyeletét a rákbeteg Cox előtt, akit a barátjaként tisztelt.

Remek fickó volt, és nagyon szerény; egy igazi alábecsült tehetség volt a repülőmérnöki körökben. [...] Nemrég győzte le a rákot, és minden napot ajándékként élt meg. Kár, hogy nem tudta, milyen kevés maradt belőlük.

– mondta Humphreys.

A Cox által épített, különálló alkatrészekből összeszerelhető BD5-öt Jim Bede tervezte. Ezekből több ezret adtak el, de csak kevés szállt fel a levegőbe, mivel a motorjaikat alkatrészek hiányában nem pótolhatták a gyártó csődje után. Akik látták Cox gépét, azt mondták, a felszállásig úgy viselkedett, mint egy gokart, de a levegőben úgy manőverezett, mint egy miniatűr vadászgép.

Egyelőre nem tudni, mi vezetett a balesethez, de sejthető, hogy műszaki hiba lehetett; akik ismerték, azt állítják, Cox profi pilóta volt, a repülés szakértője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport