Krisztina
18 °C
24 °C

49 százalékkal nőtt Bécsben a külföldiek száma

2015.07.27. 15:32
Másfélszeresére emelkedett a nem osztrák bécsiek száma az elmúlt nyolc évben. Az októberi helyi választások miatt a politikai pártoknak el kell dönteni, hogyan viszonyuljanak a bevándorlás témájához, és hogyan szólítsák meg a külföldieket.

460 163 nem osztrák él jelenleg Bécsben, ami 49 százalékkal több, mint 2007-ben. Az osztrák állampolgárok száma viszont ugyanebben az időszakban egy százalékkal csökkent – írta a The Local.

Azok az EU-s állampolgárok, akik bejelentett bécsi lakosok, nem vehetnek ugyan részt a városi tanács összetételéről és a polgármester személyéről döntő szavazáson, de voksolhatnak is a kerületi tanácsosokra.

Bonyolítja a helyzetet, hogy mára gyakorlatilag minden második bécsi lakos bevándorló családi háttérrel rendelkezik.

Maria Vassilakou zöldpárti polgármester-helyettes szerint az integráció jelszava a múlté, ma az elfogadás és a segítségnyújtás a téma. Hozzátette: napjainkban az oktatás a kulcskérdés, valamint az, hogy minden két évesnél idősebb gyermeknek jusson bölcsődei és óvodai ellátás.

Néhány bevándorló csoport már saját politikai képviselettel rendelkezik, de ezek egyelőre háttérbe szorítva érzik magukat a hagyományos mainstream pártokhoz képest. A Turgay Taskiran által vezetett Türkische Liste, bár nevében hordozza az egyik legnagyobb etnikai kisebbség nevét, nem csak törökök érdekében kíván politizálni. Taskiran szerint nem török pártról van szó, hanem egy olyan alakulatról, amely a bécsi embereket képviseli előítéletek nélkül. Ez a párt lépett fel az iskolai bevándorló osztályok ellen is.

A bécsi városháza statisztikái szerint egyébként a nem osztrák bécsiek túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka uniós országokból érkezett a városba. A külföldiek közel fele egyetemi diplomával rendelkezik és még nem töltötte be a 30-at.

Az előrejelzések szerint azonban a tősgyökeres osztrákok körében tapasztalható ellenérzésekből mégis leginkább a szélső jobbos Szabadság Párt profitálhat.