Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Az amerikaiak fogynak, a magyarok híznak

DBZOL20150722007
2015.07.27. 06:54 Módosítva: 2015.07.27. 13:52

Valószínűleg elég sokan gondolják a világon, hogy az amerikai emberek kövérek. Nagyobb hamburgereket esznek, több szalonnával, több kólával és több cukorkával. Az elhízással való riogatást valamiért gyakran amerikai gyorséttermek parkolóiban zsírban tocsogó szendvicset zabáló kövér emberek csapatával illusztrálják. Pedig ez a kép csalóka, ráadásul nem sokkal rosszabb a helyzet az USA-ban, mint Magyarországon. 

Mindkét országban az emberek kétharmada elhízott vagy túlsúlyos (nálunk 65 százalék, náluk 69) viszont a tendenciában nagy különbség, hogy míg a magyarok egyre kövérebbek, addig az Egyesül Államokban megállt az elhízásjárvány, sőt az amerikaiak már fogyásnak is indultak, írta az derült ki a New York Times cikkéből, amit az MTI szemlézett. (Egy átlagos amerikai gyerek napi kalóriafogyasztása legkevesebb 9 százalékkal csökkent.)

Ezzel egy 40 éve tartó tendencia fordult meg az Egyesült Államokban.

Ez valószínűleg nem kis részben köszönhető annak, hogy az Obama-kormány hatást gyakorolt annak érdekében, hogy az iskolai ebédek egészségesebbek legyenek. 

Egyre több amerikai akar lefogyni

Az elhízás elleni kampány 2001-ben kezdődött – miután több tudományos kutatás is kimutatta az összefüggést az elhízás és az érrendszeri betegségek között –, amikor az USA tisztifőorvosa felhívást adott ki a túlsúly elleni harcra. Ezután évről évre jöttek az elhízás elleni állami kampányok, amelyeknek meg is lett az eredményük. 

A Gallup szerint 2003-ra az amerikaiak 60 százaléka akart lefogyni, szemben az 1990-es 52 százalékos, illetve az '50-es évekből származó 35 százalékos adattal. Az Obama-kormány fokozta a nyomást: az egészségügyi reform bevetése után az étteremláncoktól megkövetelték, hogy közöljék, fogásaik hány kalóriát tartalmaznak. 

A változást sugalló, mostani bátorító adatok ugyanakkor nem jelentik azt, hogy vége van az elhízási járványnak: az amerikai felnőttek több mint egyharmada most is túlsúlyosnak számít, ezért fokozottan kitett a cukorbetegség, az érrendszeri betegségek és a rák kockázatának. Az amerikai lakosság még mindig túl kevés zöldséget, gyümölcsöt és túl sok gyorsételt fogyaszt, még ha az utóbbi téren némi csökkenés is észlelhető.

Update:

Cikkünkben korábban tévesen az szerepelt, hogy az amerikaiak csupán egyharmada elhízott, míg ez az állítás a magyarok kétharmadára érvényes. Olvasóink felhívták a figyelmünket, hogy a nemzetközi statisztikák szerint az amerikaiak egyharmada elhízott, azonban ha ehhez hozzávesszük a túlsúlyosak számát, akkor megkapjuk, hogy a lakosság 69 százaléka küzd valamilyen szinten súlyproblémával. Magyarországon ez összesen 65 százalék.