Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Németországban felrobbantották egy menekültbarát politikus autóját

2015.07.27. 15:45

A Szászország tartománybeli Freitalban hétfőre virradó éjjel kigyulladt a Baloldal nevű párt egyik politikusának kocsija - írja az MTI. Senki nem sérült meg, de a rendőrség robbantásos merényletre gyanakszik, mivel az autó tulajdonosát az utóbbi hónapokban többször megfenyegették migránsbarát nézetei miatt. Nem ez az első hasonló eset, az utóbbi időben Németországban is kezdenek elszabadulni az indulatok a menekülthullám miatt. 

A politikus többek között együttműködött egy menekülteket segítő civil szervezettel, és kiállt azért, hogy a városban befogadóotthont alakítsanak ki a menedékkérőknek. Freitalban több tüntetés is volt a városba áramló menekültek ellen, a Baloldal szerint egyesek folyamatosan uszítanak és rasszista hangulatot keltenek, ezért az emberek egy része már úgy érzi, hogy legitim erőszakot alkalmazni. 

A mostani volt az első, célzottan politikus ellen irányuló erőszakos cselekmény, de a német közszolgálati tévé összeállítása szerint idén összesen 202, ebből csak az utóbbi két hétben 9 esetben történt valamilyen atrocitás menedékkérők szállásánál. Ezek közül néhány esetben sérülés is történt, többek között a Német Vöröskereszt egy tagját és négy szír migráns vertek meg. 

Németországban 2015 első felében több, mint 179 ezer menedékjogi kérelmet adtak be, ami 132 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A menedékkérőket elszállásoló néhány tartomány egyre nehezebben birkózik meg a helyzettel, a tartományi kormányok ezért a pénzügyi támogatásnövelését sürgetik a szövetségi kormánynál.