Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Dánia is szabadulna a menekültjeitől

2015.07.28. 15:58

A Dán Néppárt trükkös módszerhez folyamodna, hogy csökkentse Dániában a menekültek számát: a terveik szerint államközi megállapodásokat kötnének a szomszédos országokkal, hogy a menedékkérőket náluk szállásolják el, amíg az ügyük folyamatban van. Az ötlet nem egészen eredeti: az osztrákoktól lopták, akik már kötöttek is ilyen egyezményt Szlovákiával - írja a Local.dk.

Ennek értelmében 500 olyan menedékkérőt szállásolnak el a szlovákok, akiknek ügye Ausztriában elbírálásra vár. Ha megkapják a státuszt, átmehetnek Ausztriába, addig azonban a szomszédnál kell várakozniuk.

Ausztráliában is hasonló modell van érvényben azzal a különbséggel, hogy ott a menekültstátusz garantálása után is szívesebben helyezik el a kérvényezőket Pápua Új-Guineában, Kambodzsában vagy Naurán. 

A nacionalista Dán Néppárt nem rejti véka alá azon szándékát, hogy elrettentse a migránsokat a dániai menedékkéréstől:

Az osztrák-szlovák megegyezés ahhoz vezethet, hogy végső soron kevesebb ember akar majd Ausztriában menedékjogért folyamodni. Ez egy izgalmas modell, szeretnénk közelebbről megvizsgálni, hogy hogyan tudnánk Dániában is használni. 

– mondta el Martin Hendriksen, a párt parlamenti képviselője. 

A politikus amellett is érvelt, hogy még hatékonyabb eszköz lenne a menekültek távol tartására, ha egyenesen az ausztrál módszert vezetnék be, vagyis a menedékjogot elnyerteknek sem engednék a letelepedést Dániában, hanem valahogyan kiszerveznék őket a szomszédos országokba.

A dán jobbközép párt (Venstre) elnöke is szívesen támogatna egy ilyen megoldást, ugyanakkor szerinte elég nehéz lenne ezt keresztülvinni, hiszen a határos Svédországnak és Németországnak is megvan a maga baja a rengeteg menekülttel. 

Az Eurostat adatai szerint Dániában 828 ember folyamodott menedékjogért idén májusban. Ez a szám még mindig sehol nincs az osztrák adathoz képest, ott ugyanis ugyanebben az időszakban 6000-en kértek menedékjogot. Mindemellett Dánia tavaly a hatodik volt az egy főre jutó menedékkérők listáján, és 2015 valószínűleg rekordév lesz: a menedékkérő migránsok száma minden jel szerint 15 ezer fölé kúszik majd. 

Az ország egyébként ugyanazon az uniós tárgyaláson, ahol Magyarország egyedüliként nem vállalta egyetlen menedékkérő vagy menekült befogadását sem, szintén elzárkózott attól, hogy menedékkérőket vagyen át Olaszországból és Görögországból. Viszont hazánkkal ellentétben Dánia vállalta 1000 új ember befogadását konfliktuszónákból.