Valér
4 °C
8 °C

Halálra ítélték Kadhafi fiát

2015.07.28. 12:18

Egy líbiai bíróság halálra ítélte Szaif al-Iszlám Kadhafit, Moammer Kadhafi volt líbiai vezető legidősebb fiát a 2011-es forradalom és felkelés alatt elkövetett háborús bűnök vádjával, írja a BBC. Kadhafi mellett nyolc másik volt tisztviselőt, köztük egy volt miniszterelnököt és Abdallah asz-Szenúszi volt kémfőnököt is halálra ítélték.

Többek között azzal vádolták őket, hogy minden eszközzel megpróbálták elnyomni a tüntetéseket és felkeléseket. Mások ellen például korrupciós vádakkal folyt eljárás, ők öt évtől életfogytiglanig terjedő büntetéseket kaptak. A BBC Tripoliból jelentkező tudósítója szerint a vádlottak, így Kadhafi is fellebbezhetnek az ítélet ellen. Ehhez még hozzájön, hogy van olyan volt tisztviselő, aki ellen két éve hoztak halálos ítéletet, de azóta sem tudták végrehajtani.

Szaif sem tudott jelen lenni az ítélet kihirdetésénél, vallomását is csak videokapcsolaton keresztül tette még tavaly, miután egy befolyásos törzs tartja fogva Zintan városában. Nem hajlandóak átadni, mivel szerintük a bíróság nem tudja garantálni, hogy nem szökik meg.

Az észak-afrikai országban már négy éve, Moammer Kadhafi diktatúrájának megdöntése óta teljes a zűrzavar, számtalan milícia csatározik egymással. Két fő fegyveres ellentábor van, az egyik oldalon a nemzetközileg is elismert, világi kormányzat és az őt támogató hadsereg áll, a másikon iszlamista fegyveres csoportok. Utóbbiak kezén van a főváros Tripoli is, a nemzetközileg elismert kormány székhelye Tobrukban van.

Az IS kihasználta a káoszt

Az Iszlám Állam Líbiában is ki tudta használni, hogy Moammer Kadhafi megbuktatása óta nem sikerült egységes kormányt felállítani. Az IS líbiai csoportja tűnik a leginkább becsatornázottnak a fő szervezethez, és nem meglepő, hogy éppen egy másik anarchiába süllyedt országban tudták leginkább megvetni a lábukat. Már legalább 11 országban van valamilyen hivatalosan is elismert szervezete az Iszlám Államnak, ami eredetileg Szíriára és Irakra koncentrálva indult, de azóta átvett az al-Kaida franchise-elemeiből is. Bővebben>>>

A kettészakadás többek között annak is az eredménye, hogy Líbiában is párhuzamos hálózatokat kezdett kiépíteni Katar és Szaúd-Arábia, miután 2011 és 2013 között Katar kiállt Egyiptomban a Muszlim Testvériség és Mohamed Murszi azóta megbuktatott elnök mellett.

Szaifot még 2011 novemberében fogták el, azóta a zintaniak fogságában van. Belementek, hogy videokapcsolat segítségével távollétében megkezdődhessen a pere egy tripoli bíróságon, a tárgyalás pedig úgy is folytatódott, hogy közben az iszlamisták elfoglalták a fővárost.

Az Emberi Jogok Líbiai Megfigyelőközpontja (LOHR) ellenzéki szervezet szerint azonban ebben a helyzetben egyáltalán nem működik az igazságszolgáltatási rendszer az országban. A Deutsche Wellének azt mondták, hogy a börtönökben elterjedt a kínzás, sokan egyáltalán nem beszélhetnek ügyvéddel, és nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást sem.

A legidősebb Kadhafi-fiú kiadatását közben követelte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is, ami szintén háborús bűncselekmények vádjával indítana eljárást ellene. A líbiaiak viszont azzal érveltek, hogy ott követte el a bűncselekményeket, és a kaotikus helyzet ellenére is képesek tisztességes tárgyalást biztosítani. 2012-ben a líbiai hatóságok őrizetbe vették az ICC egy jogászcsoportját, amiért szerintük veszélyes iratokat próbáltak átadni Szaifnak. Végül egy hónap után engedték el őket.

Szaif Kadhafi vezette a líbiai befektetési hatóságot, egy százmilliárd dollár felett rendelkező kormányzati alapot. Szaif hosszú évekig a civilizált utódjelöltnek tűnt, aki apjánál kicsit emberségesebb elnyomásra készült, a forradalom kezdetén azonban éles váltással patkányozni kezdte népét. A civilek elleni támadások miatt apjához hasonlóan ellene is elfogatóparancsot adott ki az ICC.