Benedek
-4 °C
5 °C

Az osztrákok is bekeményítenek az embercsempészek ellen

2015.07.28. 21:48

Megerősítené az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium, az intézkedés része a hatóságok által az embercsempészet ellen meghatározott ötpontos programtervnek - közölte a Kronen Zeitung.

A további négy pont:

  • Magyarországról érkező vonatok ellenőrzése
  • nyomozók számának növelése
  • csempészek büntetésének szigorítása
  • speciális szakértő ügyészek alkalmazása

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter megerősítette, hogy további határbiztosító ellenőrzésre van szükség. Az osztrák APA hírügynökség jelentése szerint a belügyminisztérium jelenleg megbeszélést folytat Magyarországgal az Ausztriába érkező vonatok ellenőrzéséről. A belügyminisztérium közlése szerint az osztrák és a magyar rendőrség közösen fogja a vonatokat és az érintett magyarországi pályaudvarokat ellenőrizni, így megakadályozhatják, hogy az illegálisan utazók Ausztriába menjenek tovább.

Ausztriában az utóbbi hetekben több embercsempészt és veszélyes körülmények között utaztatott embert tartóztattak fel.

Az alsó-ausztriai Rannersdorfnál még pénteken tartóztatták fel azt a bolgár rendszámú furgont, amelyben 42 illegális bevándorló állva és guggolva utazott a hat és fél négyzetméteres rakodótérben, ahol több mint harminc fok volt.

Csaknem másfél hete a burgenlandi Parndorfnál ütöttek rajta egy embercsempészen, aki 48 embert szállított furgonjában. Schwechatnál egy 54 főt szállító, magyar rendszámú kisbuszt ellenőriztek, az autót egy bolgár embercsempész vezette. A múlt héten a burgenlandi Neusiedl am See településnél fogtak el egy embercsempészt, aki 17 szíriai menekültet szállított egy furgonban. Bécsben 101 menekültet tartóztattak fel. Negyvenegyen egy kisbuszba zsúfolódva utaztak, harminc-harminc ember pedig két furgonban az osztrák fővárosnál haladó autópályákon.

Múlt héten a salzburgi főpályaudvaron tartóztattak fel 96 migránst, akik a Budapestről Münchenbe tartó vonaton utaztak; Szíriából, Pakisztánból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek, nagyjából 20 gyerek volt közöttük. Két hete ugyanott 84 menekültet tartóztattak fel, akik szintén a Magyarországról Münchenbe tartó vonaton utaztak, mindegyiküknek volt érvényes vonatjegye. Vasárnap éjjel Bécsben szállítottak le a Budapestről Münchenbe tartó vonatról kétszáz, főleg szíriai és afganisztáni migránst, köztük 27 gyereket.