Hermina
15 °C
27 °C

13 éves fiú próbált csatlakozni az Iszlám Államhoz

2015.07.29. 14:49

Egy müncheni fiút tartóztattak le a török–szíriai határon, a 13 éves kamasz éppen az Iszlám Állam (IS) alakulataihoz próbált belépni. A gyermekotthonban élő Erkan hamis útlevéllel jutott el Törökország most éppen megerősíteni kívánt déli határához. Mivel nem beszélt törökül, és nem is ismert senkit, aki segíthetne neki átjutni Rakkába, a terrorszervezet kvázi fővárosába, a Facebookon keresett megoldást.

Ekkor lépett közbe a német rendőrség. Azt ugyan nem tudták megállapítani, hogy pontosan honnan posztol, de elkezdtek csetelni vele, és a fiú bedőlt a cselnek: amikor segítséget ígértek neki a Szíriába jutáshoz, megadta a címét. A török hatóságok segítségével ezután már könnyen megtalálták, és őrizetbe vették – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az esetről is beszámoló Erasmus Monitor nevű blog szerint az IS-nek nem nagyon szoktak aggályai lenni, hogy a hozzájuk csatlakozó kamaszokat a halálba küldje. Néhány hete egy 15 éves frankfurti fiú halt meg az összecsapásokban, miután neki sikerült átjutnia a határon.