Kétezer ember akart átszökni a Csalagúton

2015.07.29. 07:17

Kétezer ember szökött be a Csalagút kerítésekkel elkerített területére hétfő éjszaka, hogy a La Manche-csatorna alatt Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő vasútvonalon jusson a szigetországba – írta a BBC.

A főként afrikai és afgán menekültek akciója miatt kedden a brit oldalon egy órát, a francián 30 percet álltak a vonatok. A Csalagút üzemeltetőjének tájékoztatása szerint több menekült megsérült, ám pontosabb részleteket nem közöltek.

A brit fél beleegyezett, hogy hétmillió fonttal (3 milliárd forinttal) hozzájáruljon a Csalagút francia oldalán, Calais-nál a biztonsági rendszerek, kerítések megerősítésébe.

Az elmúlt másfél hónapban ez volt a legnagyobb betörési kísérlet a Csalagút területére – közölte a cég, amely szerint a kerítések megrongálódtak a migránsok akciója során.

Az országba illegálisan igyekvők a Csalagúton áthaladó vonatokra igyekeznek felkapaszkodni. Erre korábban is volt példa, több halálos balesettel: a nyáron nyolc ember vesztette így életét. Legutóbb a múlt héten találtak egy holttestet az egyik szerelvény tetején, már brit területen, Folkstone-ban.

Kedden a francia és a brit belügyminiszter tárgyalt a biztonsági intézkedések összehangolásáról.

„Mindkettőnk számára világos, hogy bűnöző csoportokról van szó, embercsempészekről, akik számtalan szegény ember nyomorúságából akarnak pénzt csinálni” – mondta Theresa May belügyminiszter francia kollégájával, Bernard Cazeneuve-vel folytatott tárgyalása után, utalva arra, hogy a menedékkérők mások által megszervezett csoportokban vágnak neki a Csalagútnak.