18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Gyilkossággal vádolják a rendőrt, aki lelőtt egy fekete férfit az USA-ban

2015.07.29. 21:16

Július 19-én Ray Tensing rendőr miután a hiányzó rendszámtáblája miatt megállította, lelőtte a feketebőrű Samuel Dubose-t Cincinnatiban, az Egyesült Államokban.

Az első hírek szerint Dubose elhajtott, amikor a rendőr arra kérte, hogy szálljon ki az autóból, ekkor lőtt utána Tensing.

A rendőr ruháján lévő kamera által rögzített felvételeket szerdán egy sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra. Ez alapján Tensinget gyilkossággal vádolják.

A Hamilton megyei ügyész, Joseph Deters hirdette ki a vádakat. A legostobább dolognak nevezte az esetet, amit rendőr elkövethet.

Majd az is mondta, hogy Tensingnek soha nem szabadott volna rendőrnek lennie. 

"Gyilkosnak tekintem, szándékosan ölte meg Dubose-t"

– jelentette ki az ügyész, majd részvétét fejezte ki az áldozat családjának.

Mindezt a ma nyilvánosságra hozott videó alapján mondta, amin az látszik, hogy Tensing fejbelövi áldozatát. Valóban a hiányzó rendszámtábla miatt állította meg a rendőr a 43 éves Dubose-t, majd többször kérte a jogosítványát, amire Dubose elmondta, hogy nincs éppen nála. Dubose többször rákérdez, hogy miért állította meg a rendőr. 

Egy rövid beszélgetés után Tensing megpróbálta kinyitni Dubose kocsijának az ajtaját, de ő lassan továbbgurult. Ekkor vette elő Tensing a pisztolyát és másodperceken belül fejbe lőtte a férfit, aki azonnal meghalt.

Ray Tensing rendőr lelőtte a feketebőrű Samuel Dubose-t Cincinnatiban

Az ügyész szerint Tensingnek hagynia kellett volna elgurulni Dubose-t.  

Tensing egyébként a Cincinnati Egyetem rendőrtisztje, ezért az egyetem érintett kampuszán felfüggesztették az órákat az ítélethirdetés idejére. A vádak alapján életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik Tensinget. 

Dubose halála tüntetéshullámot indított el a városban, a demonstrálók azt követelték, hogy hozzák nyilvánosságra a rendőr ruháján lévő kamera által rögzített felvételeket, hogy tisztázzák az esetet. Most, hogy ez megtörtént a város vezetése újabb tüntetésekre számít. 

Különösen érzékeny ez az ügy, hiszen a közelmúltban több hasonló tragédia is történt az USA-ban, amikor a rendőr fehér, az áldozat pedig fekete volt. Legutóbb Baltimore-ban törtek ki zavargások idén áprilisban, miután egy 25 éves afroamerikai férfi meghalt a rendőri őrizetben. Előtte márciusban Cleevelandben voltak nagy tüntetések, mert az egyik rendőrt felmentették, aki lelőtt egy fegyvertelen fekete férfit és egy nőt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport