Oszkár
20 °C
29 °C

A gyártó és a bevásárlóközpont is felelős a kínai halálos mozgólépcső-balesetért

2015.07.30. 08:03 Módosítva: 2015.07.30. 08:51

A mozgólépcső gyártója és a bevásárlóközpont egyaránt felelős a Kínában történt halálos mozgólépcső-balesestért, írja az MTI. Egy vásárló alatt beszakadt a padlózat fedőlemeze, amikor lelépett a mozgólépcsőről, és a nő a szerkezetbe esve szörnyethalt (+18).

Mozgólépcső darált be egy nőt Kínában

A szakértők azt állapították meg, hogy a fedőlap silány minőségű volt, rosszul tervezték, és nem megfelelően rögzítették. Az alkalmazottak jobb felkészítésével megelőzhető lett volna a baleset.

A 30 éves Hsziang Liu-csüan a Hupej tartományi Csingcsou áruházában kétéves kisfiával készült a felfelé haladó mozgólépcsőről lelépni, amikor a tetején álló két áruházi dolgozó figyelmeztette, hogy baj van a padlózattal. A nő még el tudta lökni magától a gyereket, de őt, amint lezuhant, berántotta a gépezet.

Az újabb felvételek tanúsága szerint a balesetet előtt alig 5 perccel az alkalmazottak egyike alatt már megbillent a lap, s ezt jelentették is, de a mozgólépcsőt sem a hiba felfedezésekor, sem a baleset idején nem állították le.

Mint kiderült, a burkolatot rosszul tervezték meg, a lapok könnyedén meglazulhattak, és megbillenhettek. Azt is megállapították, hogy nem az eredeti tervek szerint készültek, és rögzítésük nem volt megfelelő.

A vizsgálatot végzők szerint a gyártó vállalat a nem végzett megfelelő minőségellenőrzést, és a karbantartást végzők is mulasztottak. A Csiangszu tartományi gyártó egész Kínában értékesíti termékeit és Oroszországba, Malajziába, valamint Ausztráliába is szállít. Hupej tartományban általános ellenőrzéseket rendeltek el.

A kínai médiában nagy visszhangot keltett eset országosan is ráirányította a figyelmet a felvonók és mozgólépcsők biztonságára. Sajtóbeszámolók szerint tavaly 36 ember halt meg ezekkel összefüggő balesetekben. Az országos minőségfelügyeleti és ellenőrző hatóság közölte a mozgólépcsők állapotát 15 naponként kell ellenőrizni, tisztítani és olajozni. Az üzemeltetőknek szakképzett munkásokat kell alkalmazniuk.

Kína a világ legnagyobb felvonó és mozgólépcső felhasználója és gyártója, tavaly ezekből 3,6 millió volt használatban a kelet-ázsiai országban. A gyors ütemű urbanizáció következtében évente 20 százalékkal bővül a számuk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport