Az afganisztáni tálibok is megerősítették Omár molla halálhírét

2015.07.30. 16:56

Az afganisztáni tálibok is megerősítették csütörtök délután az iszlamista mozgalmat megalapító és vezető Omár molla haláláról szóló híreket. "Az Iszlám Emirátus és Omár molla családja bejelenti a tálib mozgalom alapítójának és vezetőjének halálhírét" – idézi az MTI a lázadók által kiadott közleményt, amit az AFP francia hírügynökség közölt.

A mozgalomalapító családja később közleményt juttatott el az AP amerikai hírszolgálathoz. Ebben megbocsátásra kérték az afgánokat és a muszlimokat "bármely hibáért", amit Omár molla a szervezet vezetőjeként elkövetett.  Egy név nélkül nyilatkozó tálib illetékes tájékoztatása szerint a molla betegségben halt meg, azt azonban nem árulta el, hogy mikor és hol következett be a halála.

Az afgán kormány szerdán hivatalosan is megerősítette a lázadóvezér haláláról szóló híreket, miután az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió arról számolt be, hogy Omár molla még 2013-ban meghalt. A hivatalos közlések szerint a tálib vezető a pakisztáni Karacsiban halt meg, egy kórházban. 

"A kvettai súra (a Pakisztánban székelő héttagú tálib törzsi tanács) egyhangúlag Manszúr mollát választotta meg a tálib mozgalom új emírjének" – közölte a csütörtökre virradóra megtartott tálib tanácskozás egyik magas rangú résztvevője. Az utóbbi három évben Manszúr Omár molla helyetteseként szolgált. Az új vezér helyettesének Sziradzsuddin Hakkánit választották, akinek az amerikai kormány tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. A férfi az apja által alapított, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Hakkáni-hálózat vezetője.

Elemzők szerint a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló Manszúr megválasztása tovább mélyítheti a mozgalmon belüli frakciók közti törésvonalakat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport