Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Titokban védi a prostituáltakat a londoni rendőrség

2015.07.30. 12:08

Két évvel ezelőtt (álnevén) Robertát egy kliense bezárta a szobába, majd késsel megfenyegette, hogy megvágja az arcát, ha nem pózol neki két órán át meztelen fotókhoz, írja a BuzzFeedNews.

A támadás után Roberta nem ment a rendőrséghez, nem hitt benne, hogy kapna bármilyen segítséget. Helyette az Open Doors nevű, szexmunkásoknak segítséget nyújtó kórházi szervezethez ment, ahol egy nővér ajánlotta neki, hogy tegyen bejelentést a National Ugly Mugs (NUM) nevű szervezetnél, amely neve ellenére, miszerint azaz Nemzeti Rusnya Rablók, mégis komoly munkát folytat.

Az NUM Roberta leírása alapján sms-en és emailen figyelmeztette az ország szexmunkásait, hogy vigyázzanak azzal a férfival, illetve Roberta belement, hogy anonim feljelentést tegyen a rendőrségen. Az NUM tovább adta az információt a Metropolitan Rendőrség SCD2 osztályának, akik a szexuális zaklatásos ügyekkel foglalkoznak. A rendőrség hamar megtalálta a férfit, Roberta ekkor már névvel segítette az ügyet. A férfit 10 év börtönre ítélték el erőszakos közösülés bűntette miatt.

A szervezet a sikere ellenére egyre lassabban, egyre kevesebb támogatást kap a Humberside rendőrségtől. A legutóbbi ügyekkel kapcsolatban meglehetősen rövid válaszokkal reagál a rendőrség, attól tartanak, hogy megszűntetik a kapcsolatot velük. Múlt évben a rendőrség tanácsának elnöke kiadta, hogy minden erővel segíteni kell az NUM működését, ehhez képest ebben az évben ez a támogatás alig volt érezhető. 

A szexmunkások elleni erőszak jelenleg is gyakori Nagy-Britanniában. 1990 óta 151 embert öltek meg, és a nyilatkozók kétharmadát érte már valamilyen fajta sérelem. Nagy-Britanniában szexmunkát árulni nem illegális, de bordélyházat működtetné és nőket futtani az, így a rendőrség és a szexmunkások kapcsolata állandó kérdés.

Az NUM 2012-ben alakult rendőrségi pénzből. A megegyezésben állt, hogy a szervezet működése egyenlőre nem állandó, így habár a szervezet sikeres, a további rendőrségi és politikai támogatás nélkül a bezárás fenyegeti azt. Az indulása óta 1500 ügyet jelentettek be a szervezetnél, ebből a szexmunkások 95 százaléka belement, hogy anonim segítse a rendőrséget. Ezzel az állításuk szerint húsz sorozatos bűnözőt kaptak el, és körülbelül 1000 bűntettet előztek meg.