16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Japán 0
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 0
Németország 1

Eldőlt: Párizs nem adja át a kész hadihajókat az oroszoknak

2015.07.31. 14:46

Franciaország beleegyezett, hogy kártalanítást fizessen az oroszoknak, amiért lemondták két hadihajó eladását – írja a BBC. Ezzel végképp eldőlt, hogy a nyakukon marad a Moszkva megrendelésére épített két vadonatúj, ultramodern hadihajó – a hét elején ez ismét kérdésesnek tűnt.

A franciák két Mistral típusú helikopterhordozót építettek Oroszországnak, de az ukrán válság kirobbanása után kihátráltak az üzletből. A feltételek nem adottak ahhoz, hogy Franciaország engedélyezze az első helikopterhordozó leszállítását – írta korábban François Hollande köztársasági elnök egy közleményben, a Krím félsziget annektálása után.

A Vlagyivosztoknak és Szevasztopolnak elkeresztelt hajókat 1,2 milliárd euróért (371 milliárd forintért) adták volna el, de hiába fizették ki az oroszok az ár kétharmadát előre, nem kapták meg az időközben elkészült hadihajókat. Most kiderült, hogy Oroszország kártalanítást kap.

„A tárgyalások befejeződtek, megvan a fizetés futamideje és az összeg is" – mondta Putyin haditechnológiai tanácsadója, Vlagyimir Kozsin, aki hozzátette, hogy a megállapodás egyelőre nincs írásba foglalva, ezért még nem hozzák nyilvánosságra a részleteket.

A tárgyalásokra rálátó források szerint Franciaország 1,16 milliárd eurót (358 milliárd forintot) fizet az oroszoknak, írja a BBC az orosz Kommerszant napilapra hivatkozva. Ez az előlegen túl fedezni fogja az oroszok eddigi költségeit:

  • 400 haditengerész kiképzését
  • a vlagyivosztoki kikötő átépítését
  • a hajókra szánt Ka–52K helikopterek négy prototípusának árát.

A múlt heti tárgyalásokon részt vett Dmitrij Rogozin orosz belügyminiszter és Louis Gautier francia védelmi államtitkár is.

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók, melyek miatt a két hadihajó a franciáknál maradt, 2014 márciusában kezdődtek meg, miután az orosz hadsereg elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.  • Hírek
  • Hírek