Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Nincs nyugalom a Csalagútnál, tovább ostromolják a menekültek

GettyImages-482416200
2015.07.31. 06:19

Mintegy kétszáz migráns próbált a francia Calais kikötővárosából Nagy-Britanniába jutni a két országot összekötő Csatorna-alagúton keresztül péntekre virradó éjjel, de a rendőrség megakadályozta ezt.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a migránsok egy nagyobb csoportja megpróbált bejutni a vasúti alagútba, de rendőrök körbezárták őket egy hídon. Egy kisebb, mintegy 15 fős csoport néhány száz méterrel tovább jutott, de végül őket is feltartóztatták, és a migránsok elhagyták az alagút környékét.

David Cameron hivatala a Twitteren bejelentette csütörtök éjjel, hogy a brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány rendkívüli események idején tanácskozó testületét (COBRA) a helyzet megvitatására.

Egyre súlyosabb a humanitárius válság a Franciaország és Nagy-Britannia között húzódó Csatorna-alagútnál és az ott közlekedő kompoknál, miután a korábbi több százas hullám után a héten már  két egymást követő napon  is több mint ezer menekült  próbált meg feljutni kamionokra. A második éjszaka már halálos áldozattal is járt, egy szudáni fiatalt ütött el egy teherautó szerda hajnalban. Június eleje óta ő már a kilencedik áldozat Calais környékén, ahol a megfelelő alkalomra váró menekültek az alagútba, vagy a kompokhoz tartó kamionokra próbálnak felkapaszkodni.

A múlt héten a Csatorna-alagutat üzemeltető cég 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró migránsok elleni védelemre.